Холодові ланцюги постачання продовольства: детермінанти управління та розвитку

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31617/visnik.knute.2020(130)04

Ключові слова:

холодова логістика, холодовий ланцюг постачання, швидко­псувні товари, температурний режим, логістичне забезпечення

Анотація

Постановка проблеми. Загострення конкуренції на світових ринках товарів і послуг, необхідність вирішення торговельних і соціальних проблем зумовлюють поси­лення вимог до функціонування ланцюгів постачання продукції, особливо швидко­псувних продовольчих товарів, які характеризуються обмеженим терміном придат­ності і чутливістю до температурних режимів у процесі їх зберігання і транспор­ту­вання. Врахування особливостей холодових ланцюгів постачання (ХЛП) продовольства є передумовою ефективного застосування економічних, технічних та технологічних засобів управління ними.
Аналіз останніх досліджень і публікацій показав, що попри наявність окре­мих наукових доробок малодослідженими залишаються питання інтегрованого управ­ління ХЛП, організації їх ефективного логістичного забезпечення.
Мета статті – проаналізувати, визначити і систематизувати характерні риси логістичного забезпечення ХЛП, оцінити сучасний стан логістичного обслуго­вування холодових ланцюгів постачання в Україні та визначити перспективні нап­рями його розвитку.
Матеріали та методи. У процесі дослідження використано методи порів­няльного аналізу, синтезу, систематизації, узагальнення.
Результати дослідження. Якісні й кількісні параметри функціонування та закономірності розвитку ХЛП безпосередньо визначаються притаманними їм особ­ливостями, які, в свою чергу, продиктовані характерними рисами самих товарів – об’єктів їх матеріальних потоків: чутливістю до температурних коливань та неод­норідністю об’єктної складової. Особливостями ХЛП є підвищені вимоги до швид­кості та надійності, потреба у високому рівні ефективності логістичних процесів та інтегрованості учасників, високий рівень контролю процесів, необхідність вико­ристання спеціальних технічних засобів і технологій, висока вартість холодової логістики, передання на аутсорсинг логістичних функцій 3PLоператорам, спеціа­лізація та сегментація ринку холодової логістики, диференціація техніко-техноло­гічного забезпечення, укрупнення й універсалізація холодових складів. 
Виявлені ознаки ХЛП є орієнтиром аналізу ринку послуг холодової логістики України, який має потенціал для розвитку, зважаючи на позитивну динаміку обсягів торгівлі та розширення асортименту пропонованих кінцевим споживачам свіжих продовольчих товарів. 
Висновки. Обслуговування ХЛП в Україні характеризується недосконалістю його техніко-технологічної складової, невідповідністю затребуваним параметрам швидкості, оперативності й економічності просування швидкопсувних товарів. З огляду на це, найбільш нагальними напрямами розвитку вітчизняної системи логістичного обслуговування матеріальних потоків, чутливих до температури продовольчих то­варів, є: розбудова інфраструктури зберігання і перевалки швидкопсувних вантажів, що передбачає ініціювання державних програм із сприяння залученню інвестицій та фінансової підтримки будівництва об’єктів холодової логістики; впровадження учас­никами ринку стратегічних програм з оптимізації ХЛП, спрямованих на зниження логістичних витрат, зокрема завдяки використанню енергоефективних технологій, економії на масштабі, автоматизації та моніторингу процесів по всьому ланцюгу постачання швидкопсувних товарів.

Біографії авторів

Людмила ХАРСУН, Київський національний торговельно-економічний університет

к.е.н., доцент кафедри торговельного підприємництва та логістики

Сергій ПАТКОВСЬКИЙ, Кюне+Нагель, Чикаго, США

менеджер з розвитку маршрутів, бізнес-практик 

Посилання

Krikavskyj E. V., & Nakonechna, T. B. Vid holodnoi’ logistiki do lancjugiv holod­nih postavok. Lviv Politechnic National University Institutional Repositiry. Ena.lp.edu.ua. Retrieved from http://ena.lp.edu.ua [in English].

Dr. Rodrigue, J.-P. The logistics of global food systems. www.transportgeography.org. Retrieved from https://www.transportgeography.org/?page_id=12791 [in English].

Dr. Rodrigue, J.-P., & Dr. Notteboom, T. The cold chain and its logistics. www.transportgeography.org. Retrieved from https://www.transportgeography.org/?page_id=6585 [in English].

Vather, E. (2018). Best practices for managing cold chain logistics. P. 1. Retrieved from https://www.samsara.com/blog/best-practices-for-managing-cold-chain-logistics-part-1 [in English].

Global refrigerated road transportation market 2017–2021: growth at 26.49% with carrier transicold, GAH refrigeration (2017). Culina&Swift transportation domi­nating – research and markets. January, 27, Retrieved from https://www.businesswire.com/ news/home/20170121005373/en/Global-Refrigerated-Road-Transportation-Market-2017-2021-Growth [in English].

Refrigerated transportation and the cold chain: making innovation and globa­lization possible. www.winnesota.com. Retrieved from https://www.winnesota.com/coldchain [in English].

Global refrigerated road transportation market 2018–2022. www.researchandmarkets.com. Retrieved from https://www.researchandmarkets.com/reports/47 [in English].

State Statistics Service of Ukraine. www.ukrstat.gov.ua. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua [in English].

Logistika tovarov trebujuschih ocobih uslovi’ hranenija. Trademaster.ua. Retrieved from https://trademaster.ua/articles/312494 [in English].

Perevalka gruzov. www.port.odessa.ua. Retrieved from http://www.port.odessa.ua.

Mezhdu Odessoj I portami Sredizemnogo morja nachali kursirovat’ spezia­lizirovannie kontejnerovozy, sposobnije perevozit’ skoroportjaschijecja gruzy (2019). Retrieved from http://dumskaya.net [in English].

Porty Ukraine. Bsg.ukragroconsult.com. Retrieved from http://bsg.ukragroconsult.com [in English].

Analiz rynku holodil’nih skladiv v Kievi ta Kii’vskij oblasti: jakisni’ holod zavzhdy v cini (2019). Retrieved from https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/analiz-rynka-holodilnyh-skladov-v-kieve-i-kievskoj-oblasti-kachestvennyj-holod-vsegda-v-cene [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-15

Як цитувати

[1]
ХАРСУН L. і ПАТКОВСЬКИЙ S. 2020. Холодові ланцюги постачання продовольства: детермінанти управління та розвитку. Scientia fructuosa. 130, 2 (Квіт 2020), 48–57. DOI:https://doi.org/10.31617/visnik.knute.2020(130)04.

Номер

Розділ

ПІДПРИЄМНИЦТВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають