Застосування кривої ефективності організації в управлінні змінами

Автор(и)

  • Йоганна ЯСІНСЬКА Мазовецькa вищa школa у Варшаві

Ключові слова:

зміни, ефективність, крива управління змінами

Анотація

Постановка проблеми. Управління змінами є важливим аспектом загального управління організаціями, оскільки глобалізація, необмежене розповсюдження і доступ до інформації, наростаюча конкуренція призвели до того, що утриматись на ринку і досягнути успіху сьогодні можуть тільки технологічно і структурно гнучкі та інноваційні утворення. Однак для успішного впровадження бажаних новацій необхідні відповідні знання і досвід у сфері управління змінами. Недостатньо сконцентрувати увагу на так званих жорстких чинниках, насамперед необхідно усвідомити, що жодна зміна не може бути реалізована, якщо персонал підпри­ємства не вважатиме її доцільною. Водночас управління змінами має фунда­ментальне значення і для методології управління організаціями в кризових ситуаціях з пошуком умов і шляхів виходу з них.
Управління змінами є процесом подолання несприйняття та неготовності до них організаційних складових – труднощів, що з’являються в соціальній, технічній, організаційній, економічній і юридичній сферах. Найважливішою є соціальна сфера, в якій виникає особливо багато невідповідностей та збурень, у зв’язку з чим ця сфера повинна займати пріоритетне місце у впровадженні вдосконалень і стати основним джерелом пошуку можливостей успішного управління процесами змін в організаціях.
Аналіз останніх досліджень і публікацій показав, що попри наявність окремих наукових доробок і рекомендацій з управління змінами в організаціях з використанням технічних і організаційних інновацій, питання застосування кривої ефективності організації в управлінні змінами потребують окремого спеціального дослідження.
Мета статті – теоретичне та емпіричне дослідження проблеми удоскона­лення процесів управління змінами в організаціях з орієнтацією на ідентифікацію та нівелювання дисфункцій їх перебігу з використанням методичного інструментарію кривої ефективності.
Матеріали та методи. Використано інтердисциплінарний пізнавальний і методологічний інструментарій, що включає методи наукової абстракції, аналізу і синтезу, індукції та дедукції,  способи системного підходу, графічне моделювання.
Результати дослідження. Досліджено криву ефективності в ході організа­ційних змін і здійснено аналіз її детермінант. Показано, що зміни охоплюють найрізноманітніші явища, незалежно від їх характеру, сфери і глибини. Продемонстровано, що еволюція поглядів і розвідок на тему змін однакова як у зару­біжній, так і польській літературі з управління. Підкреслено, що менеджери змін можуть впливати на глибину і час підтримки ефективності. Запропоновано  дії, які можуть знизити вартість змін. Представлено фази змін.
Висновки. Питання використання методичного інструментарію кривої ефективності в управлінні змінами необхідно розглядати з позицій його мультиа­спектності. Досліджено взаємозв’язок між впливом змін, напрямами організа­ційного розвитку, в межах яких виникло багато моделей та інструментів, що збагатили науку про управління змінами. Одним із чинників, що обумовлюють успіх змін, є ефективне управління процесами їх підготовки і реалізації, які набувають особливого значення стосовно змін, притаманних організації в цілому та її окремим складовим. Аналіз проблем ефективного управління змінами вказує на необхідність належного управління процесами змін, невиконання якого може спричинити кризові ситуації. Детермінантами кризових ситуацій в організаціях можуть бути безпосередні й опосередковані чинники як в їх внутрішньому середовищі, так і в оточенні. Причинами здебільшого є внутрішні чинники, які знаходяться під безпосереднім контролем її системи управління, визначаються рівнем якості останньої, місцем, роллю та переліком необхідних характеристик і компетенцій керівників організацій. Умови розробки та впровадження доцільних і необхідних організації змін визначаються складністю, змінністю і непередбачуваністю організаційного оточення й потребують застосування спеціального інструментарію оцінювання ефективності управління змінами.

Біографія автора

Йоганна ЯСІНСЬКА , Мазовецькa вищa школa у Варшаві

д. е. н., професор, декан

Посилання

Curie R. M. Work study. London : BIM, 2013.

Barabasz A. Rozwój i zmiany w małej firmie, w: Zmiana warunkiem sukcesu. Rozwój i zmiany w małych i średnich przedsiębiorstwach. Wrocławiu : Wydwo Uniwersytetu Ekonomicznego, 2009.

Majchrzak J. Zarządzanie zmianami w przedsiębiorstwie. Poznań : Wyd-wo Akademii Ekonomicznej, 2012.

Jellison J. M. Managing the Dynamics of Change, McGraw-Hill. New York, 2006.

Skalik J. (red.) Projektowanie organizacji instytucji. Wrocław : Akademia Ekonomiczna, 2008.

Machaczka J. Zarządzanie rozwojem organizacji. Czynniki, modele, strategia, diagnoza, PWN. Warszawa, 2012.

Czermiński A., Czerska M., Nogalski B., Rutka R., Apanowicz J. Zarządzanie Organizacjami, Dom Organizatora. Toruń, 2012.

Suszyński C. Zarządzanie zmianami – wyzwania ambidextrous organization (zarys problematyki) w: Systemy i procesy zmian w zarządzaniu, Barabasz A., Bełz G. (red.). Wrocław : Wyd-wo Uniwersytetu Ekonomicznego, 2012.

Czerska M. Zmiana kulturowa w organizacji. Wyzwanie dla współczesnego Menedżera, Difin. Warszawa, 2013.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-28

Як цитувати

ЯСІНСЬКА J. (2022). Застосування кривої ефективності організації в управлінні змінами. cientia ructuosa, 116(6). илучено із https://journals.knute.edu.ua/scientia-fructuosa/article/view/770

Номер

Розділ

ПІДПРИЄМНИЦТВО