Внутрішній аудит витрат підприємства
DOI:
https://doi.org/10.31617/1.2022(146)10Ключові слова:
внутрішній аудит, витрати, модель внутрішнього аудитуАнотація
Вступ. Підприємства ресторанного господарства є важливим сектором національної економіки, що забезпечує потребу населення у харчуванні та робить внесок у формування валового внутрішнього продукту і податкових надходжень до державного бюджету. Водночас, господарська діяльність підприємств ресторанного господарства супроводжується значною кількістю правопорушень, пов’язаних з маніпулюванням витратами. Дієвим інструментом забезпечення належного контролю за витратами та протидії господарським порушенням і зловживанням є внутрішній аудит.
Проблема. Ефективне проведення внутрішнього аудиту витрат підприємств ресторанного господарства потребує розроблення моделі аудиторського процесу, що відображатиме найбільш суттєві завдання та послідовність їх виконання внутрішнім аудитором.
Мета статті – розроблення та обґрунтування моделі внутрішнього аудиту витрат підприємства ресторанного господарства на засадах процесного підходу.
Методи. Застосовано методи теоретичного та емпіричного дослідження: діалектичний, індукції, дедукції, аналізу, синтезу, абстракції, екстраполяції – для аналізу наукової літератури; побудови аналогових моделей, системно-структурний – для побудови моделі внутрішнього аудиту витрат підприємства.
Результати дослідження. За результатами проведеного дослідження вдосконалено теоретичні основи структуризації внутрішнього аудиту витрат підприємства ресторанного господарства шляхом розроблення моделі, яка у межах організаційно-підготовчої стадії передбачає імплементацію гіпотез та версій порушень з витратами, ризик вчинення яких виникає під час здійснення господарських процесів підприємств: постачання та оприбуткування сировини і покупних товарів, виготовлення страв, напоїв та їх реалізації. Запропоновано перелік версій вчинення порушень, які зумовлюють викривлення інформації про витрати підприємства ресторанного господарства.
Висновки. Розроблена модель внутрішнього аудиту витрат підприємства ресторанного господарства сприятиме вдосконаленню внутрішнього аудиту витрат за часовим параметром, трудомісткістю та підвищенню ймовірності виявлення неправомірних дій у разі їх наявності.
Посилання
Kamens’ka, T. O. (2017). Planuvannja dijal’nosti sluzhby vnutrishn’ogo audytu [Planning the activity of the internal audit service]. Visnyk Nacional’nogo universytetu "L’vivs’ka politehnika". Menedzhment ta pidpryjemnyctvo v Ukrai’ni: etapy stanovlennja i problemy rozvytku – Bulletin of the Lviv Polytechnic National University. Management and entrepreneurship in Ukraine: stages of formation and problems of development, 862, 108-112 [in Ukrainian].
Korkushko, O. N., & Kushnir, L. A. (2020). Vnutrishnij audyt na pidpryjemstvi: sut’ ta osoblyvosti organizacii’ [Internal audit at the enterprise: the essence and peculiarities of the organization]. Infrastruktura rynku – Market Infrastructure. Issue 42, (pp. 363-366) [in Ukrainian].
Spicyna, N. V., & Kravcova, S. V. (2020). Vnutrishnij audyt: pidhody do vyznachennja, vidminnosti vid zovnishn’ogo audytu [Internal audit: approaches to definition, differences from external audit]. Biznes Inform – Business Inform,5, 342-348 [in Ukrainian].
Shot, A. P. (2020). Analiz vplyvu sluzhby vnutrishn’ogo audytu na dijal’nist’ sub’jektiv gospodarjuvannja [Analysis of the impact of the internal audit service on the activities of business entities]. Biznes Inform – Business Inform,1, 278-284 [in Ukrainian].
Janchev, A. V., &Shehovcova, D. D. (2016). Suchasna koncepcija organizacii’ vnutrishn’ogo audytu v upravlinni vytratamy pidpryjemstv restorannogo gospodarstva [Modern concept of internal audit organization in cost management of restaurant enterprises]. Biznes Inform – Business Inform, 7, 119-124 [in Ukrainian].
Mizhnarodni standarty kontrolju jakosti, audytu, ogljadu, inshogo nadannja vpevnenosti ta suputnih poslug: vyd. 2016-2017 rr. [International standards of quality control, audit, review, other assurance and related services: ed. 2016-2017] (2017). O. L. Ol’hovikova,M. K. Shul’man [Trans.]. Kyiv: Mizhnarodna federacija buhgalteriv; Audytors’ka palata Ukrai’ny [in Ukrainian].
Mizhnarodni standarty profesijnoi’ praktyky vnutrishn’ogo audytu [International standards of professional practice of internal audit]. surl.li. http://surl.li/dffzo [in Ukrainian].
Kamens’ka, T. O. (2011). Vnutrishnij audyt: metodologija ta organizacija [Internal audit: methodology and organization]. Doctor’s thesis. Кyiv [in Ukrainian].
Shuhman, M. E. (2009). Organizacija vnutrishn’ogo audytu v korporacijah [Organization of internal audit in corporations]. Candidate’s thesis [in Ukrainian].
Nacional’ne polozhennja (standart) buhgalters’kogo obliku 16 "Vytraty" [National regulation (standard) of accounting 16 "Expenses"]. zakon.rada.gov.ua. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00 [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Каріна НАЗАРОВА , Тетяна КОПОТІЄНКО , Вікторія НЕГОДЕНКО
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Ліцензія Creative Commons Зазначення Авторства 4.0 Міжнародна (CC BY 4.0)