Овочівництво у системі продовольчої безпеки держави

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31617/1.2022(144)02

Ключові слова:

імпорт, експорт, овочі, овочівництво

Анотація

Вступ. Овочі щодня мають бути присут­німи в раціоні кожної людини, адже вони є однією з найважливіших складових продо­вольчої безпеки країни.

Проблема. Через російську агресію зміни­лися обсяги вирощування у східних та пів­денних регіонах, а також експортно-імпортні умови розвитку вітчизняного овочівництва. Зокрема порушені логістичні ланцюги поста­чання ранніх овочів в Україну та експорту найпопулярніших вітчизняних овочів на зовнішні ринки.

Метою статті є аналіз наявних причин і проблем прискореного розвитку вітчизня­ного овочівництва та обґрунтування напря­мів опти­мізації імпорту й експорту овочів­ницької про­дукції в Україні.

Методи. Матеріалами дослідження є праці закордонних і вітчизняних учених. Вико­рис­тано загальнонаукові методи дослі­дження: системний і комплексний аналіз, синтез, абстра­гування.

Результати дослідження. До початку масштабного вторгнення рф та окупації частини східних та південних територій України посівні площі під вирощування овочів майже не змінювалися, проте врожайність помірно зростала. Загалом Україна вирощує овочів майже на третину більше, ніж спо­живає, при цьому українці вживають їх навіть більше від встановлених норм. Резуль­тати аналізу екс­портно-імпортних відносин у сфері овочів­ництва свідчать про посту­пове зменшення обсягів експорту овочів з України з одно­час­ним збільшенням імпорту.

Висновки. Основними проблемами роз­витку овочівництва в Україні є зменшення посівних площ, зокрема через масштабну агресію з рф та окупацію значних територій найсприятливіших для вирощування овочів регіонів; неефективна структура овочів­ництва; глобальні кліматичні зміни.

Для оптимізації овочівництва слід роз­робити та впровадити відповідні організа­ційно-управлінські, фінансові заходи як на держаному, так і галузевому рівнях. Також важливим є постійно покращувати техно­логії вирощування продукції, впроваджувати провідний світовий досвід.

Біографії авторів

Василь БУДЗЯК , Державний торговельно-економічний університет

д. е. н., професор, професор кафедри міжнародного менеджменту

Ольга БУДЗЯК , Київський національний університет імені Тараса Шевченка

д. е. н., професор, професор кафедри геодезії та землеустрою

Посилання

Jacyshyna, L. K. (2019). Doslidzhennja rynku ovochiv i fruktiv v Ukrai’ni [Research of the vegetable and fruit market in Ukraine]. Ekonomika ta derzhava – Economy and the state, 2, 105-109 [in Ukrainian].

Skibchuk, A. (2019). Zakatali v delo. Rynok ovoshhnoj konservacii zavisit ot sbora urozhaja i stoimosti produkcii. [Rolled into business. Canned vegetable market depends on harvest and production value] FOOD.UA. Produkty Ukrainy – FOOD.UA. Products of Ukraine, 4, 6-11 [in Ukrainian].

Bochko, O. Ju., & Rozhko, N. Ja. (2020). Cina jak osnovnyj chynnyk klasternogo analizu rynku ovochiv i fruktiv [Price as the main factor of the cluster analysis of the vegetable and fruit market]. Naukovyj visnyk Poltavs’kogo universytetu ekonomiky I torgivli. Serija. Ekonomichni nauky – Scientific Bulletin of the Poltava University of Economics and Trade. Series. Economic sciences, 1, 48-54 [in Ukrainian].

Birta, G. O., & Floka, L. V. (2019). Eko ta GMO-produkty [Eco and GMO products]. Poltava: PUET [in Ukrainian].

Roslynnyctvo Ukrai’ny [Plant cultivation of Ukraine] (2022). http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2022/zb/05/zb_rosl_2021.pdf [in Ukrainian].

Antonjuk, O. P. (2014). Analiz struktury eksportu agroprodovol’choi’ produkcii’ [Analysis of the structure of export of agro-food products]. Ekonomika harchovoi’ promyslovosti – Economics of the food industry, 3, 27-32 [in Ukrainian].

Strochenko, N. I. (2014). Ekonomichni aspekty zrostannja eksportu produkcii’ APK Ukrai’ny u konteksti zaprovadzhennja standartiv iz vuglecevoi’ sertyfikacii’ [Econo¬mic aspects of the growth of exports of agricultural products of Ukraine in the context of the introduction of carbon certification standards]. Ekonomika. – Economy, 7, 75-81 [in Ukrainian].

Balansy ta spozhyvannja osnovnyh produktiv harchuvannja naselennjam Ukrai’ny [Balances and consumption of basic food products by the population of Ukraine] (2021). Kyi’v. Derzhstat Ukrai’ny. http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/07/Zb_Bsph_2020.pdf [in Ukrainian].

Nesmachna, M. (2022). Ovochi v umovah vijny: planove vyrobnyctvo, posivni ploshhi, zalyshky [Vegetables in war conditions: planned production, sown areas, residues]. https://kurkul.com/spetsproekty/1282-ovochi-v-umovah-viyni-planove-virobnitstvo-posivni-ploschi-zalishki [in Ukrainian].

State Statistics Service of Ukraine (2022), "Foreign trade in goods in January 2022". https://www.ukrstat.gov.ua/ [in Ukrainian].

Agribusiness of Ukraine [Ahrobiznes Ukrayiny]. Informatsiynyy Dovidnyk. (Iss. 8). (n.d.). https://agribusinessinukraine.com/ [in Ukrainian].

Agravery (2022), "Organic vegetable growing. Market at a low start, or trends 2021". https://agravery.com/uk/posts/show/organicne-ovocivnictvo-rinok-na-nizkomu-starti-abo-trendi-2021 [in Ukrainian].

Agrotimes (2022), "Export of frozen vegetables breaks records". https://agrotimes.ua/ovochi-sad/eksport-zamorozhenyh-ovochiv-bye-rekordy/ [in Ukrainian].

Cabinet of Ministers of Ukraine (2020), Resolution "On approval of the Concept of the State target program for the development of vegetable growing for the period until 2025". Vol. 1333. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1333-2020-%D1%80#Text [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-05

Як цитувати

[1]
БУДЗЯК , В. і БУДЗЯК , О. 2022. Овочівництво у системі продовольчої безпеки держави. Scientia fructuosa. 144, 4 (Вер 2022), 16–25. DOI:https://doi.org/10.31617/1.2022(144)02.

Номер

Розділ

ЕКОНОМІКА