Моделювання молочного виробництва в Україні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31617/1.2025(162)07

Ключові слова:

молочна галузь, економічна безпека, кількість корів, прогнозування, регресійний аналіз, моделі часових рядів

Анотація

Молочна галузь України, перебуваючи у кризовому стані внаслідок повно­масш­таб­ного вторгнення рф, зіткнулась із загострен­ням існуючих проблем. Одним з найголовніших факторів, що негативно впливає на обсяги виробництва молока, є постійне скорочення кількості корів, яке особливо прискорилось через набуття чинності законодавчих вимог до безпеч­ності та якості молочної продукції у 2019 р. Попри те, що встановлені норми мали гармонізувати українські стан­дарти виробництва з європейськими, біль­шість молока все ще не задовольняє кри­терії екстраякості, залишаючись непри­датним для експорту на ринки країн ЄС. З огляду на часткову відсут­ність статис­тичних даних у 2010–2023 рр., метою статті є аналіз та прогнозу­вання ресурсних і технологічних показників, а також поведінково-технологічних харак­теристик домо­господарств, що впливають на збільшення обсягів вироб­ництва молока високої якості. У ході дослі­дження висунуто гіпотезу, що між показниками, які визначають умови ведення молочного скотарства, та пого­лівʼям корів є наявний статистично значу­щий взаємо­звʼязок. Для перевірки гіпотези побудовано лінійні регресійні моделі. Окрім цього, для отримання прогнозних значень використано методи аналізу часо­вих рядів (моделі Хольта, Брауна, ARIMA). На основі підтверджених взаємозвʼязків встановлено, що зменшення поголівʼя призводить до скорочення кормової бази та матеріально-технічного осна­щення, тем­пів модернізації якого недос­татньо для забезпечення пот­реб зроста­ючого стада без втрати його продук­тивності. Зокрема, доїльні уста­новки та апа­рати не можуть повністю обслу­говувати на підприємствах поголівʼя корів, що збільшиться на 1 тис. голів. На противагу цьому кількість очищу­вачів-охолоджувачів молока зростає внас­лідок прагнення підпри­ємств відпо­відати вимогам якості та безпеч­ності. Для домогосподарств харак­терна техноло­гічна деградація: у 2023 р. молочні сепа­ратори наявні лише в 1 з 10 домо­госпо­дарств. Окрім цього, для придбання сепара­тора та аналізатора якості молока домогоспо­дарствам, найімо­вірніше, знадо­биться заоща­джу­вати протягом 2–3 років. Отри­мані результати можуть бути використані для прогно­зування розвитку молочної галузі та розробки державної аграрної політики з обґрун­тованою пріори­тетністю заходів державної підтримки

Біографія автора

Юрій ГУРТОВИЙ, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

аспірант кафедри економічного моделювання, обліку та статистики Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара

Посилання

Bal-Prylypko, L., Berezina, L., Stepasyuk, L., Cherednichenko, O., & Lialyk, A. (2023). Developing dairy farming and improving product quality. Scientific Horizons, 27(1), 140-151. https://doi.org/10.48077/scihor1.2024.140

Bednarski, M., & Kupczyński, R. (2024). Factors Affecting Milk Productivity, Milk Quality and Dairy Cow Health. Animals, 14(24), 3707. https://doi.org/10.3390/ani14243707

Boltianska, L. (2021). Current state and trends of the regional milk market. Scientific Bulletin of the Tavria State Agrotechnological University, 11(2), 24. https://doi.org/10.31388/2220-8674-2021-2-24

Bondarenko, V., & Li, Z. (2025). Problems of dairy industry development in the countryʼs economic development. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Sciences, 338(1), 523-529. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-338-77

Bondarenko, V., & Omelianenko, O. (2024). Milk market in Ukraine: threats and prospects. Modeling the Development of the Economic Systems, (2), 346-351. https://doi.org/10.31891/mdes/2024-12-48

Byrenka.com.ua. (n. d.). Separators and butter beaters. https://byrenka.com.ua/separatori-ta-maslobijki

Castellini, G., Barello, S., & Bosio, A. C. (2023). Milk Quality Conceptualization: A Systematic Review of Consumersʼ, Farmersʼ, and Processing Expertsʼ Views. Foods, 12(17), 3215. https://doi.org/10.3390/foods12173215

Cherednichenko, О., & Pashchenko, О. (2018). Economic aspects of production and consumption of milk and dairy products. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 4(1), 162-173. https://doi.org/10.51599/are.2018.04.01.11

Cwalina, K., Borusiewicz, A., Ferrari, M., Herrmann, I. T., & Priekulis, J. (2020). Factors influencing the development of milk production in agricultural holdings. Agricultural Engineering, (24). https://doi.org/10.1515/agriceng-2020-0033

DaMilk Dairy Assistance. (n. d.). Milking machine Damilk AID-10 "Euro 240-original" A. https://damilk.ua/ua/doilnyj-apparat-damilk-aid-10-evro-240-original-a.html

Derzhstat. (2023). Suspend the publication of statistical information. https://stat.gov.ua/uk/news/pryzupynennya-oprylyudnennya-statystychnoyi-informatsiyi

Government Office for the Coordination of European and Euro-Atlantic Integration. (2019). New require¬ments for the quality of dairy products have come into force in Ukraine. https://eu-ua.kmu.gov.ua/news/v-ukrayini-vstupyly-v-diyu-novi-vymogy-do-yakosti-molochnoyi-produktsiyi/

Hladiy, M., & Prosovych, O. (2022). Current state and prospect development of the dairy industry in Ukraine. Journal of Lviv Polytechnic National University. Series of Economics and Management Issues, 6(2), 20-31. https://doi.org/10.23939/semi2022.02.020

IKF Agro. (n. d.). Milk quality analyzers. https://ikfagro.com.ua/analiz-kachestva-moloka/filter/proizvodstvo=1/

Ivanov, R. V., & Hurtovyi, Yu. V. (2023). Agricultural Development Management in the Context of Ukraineʼs Foreign Economic Security. European Journal of Management Issues, 31(3), 160-176. https://doi.org/10.15421/192314

Kolosha, V. (2018). Problems of formation and increase of the economic efficiency of milk production. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 4(4), 99-112. https://doi.org/10.51599/are.2018.04.04.08

Kulish, T. V. (2020). Research of the dairy market macro-environment. Scientific bulletin of the Tavria State Agrotechnological University, 2(42), 205-213. https://doi.org/10.31388/2519-884X-2020-42-205-213

Kushnir, S. (2019). Determination of regularity of changes in indicators of innovation activity on development and economic security of agricultural complex of Ukraine. Economic analysis, 29(1), 183-191. https://doi.org/10.35774/econa2019.01.183

Kyenko, V. O., & Symchuk, I. G. (2019). Modern standards of quality control of milk in Ukraine and Europe. Quality and safety. Modern realities. Collection of abstracts of reports of the 3rd International Scientific and Practical Conference. Vinnytsia, (28-32) https://conference.vntu.edu.ua/yaib/2019/txt/yakist&bezpeka_2019.pdf

Mitryasova, O., Cieśla, M., Nosyk, A., & Mats, A. (2021). Hydrochemical Indicators Dynamic in Surface Water. Journal of Ecological Engineering, 22(8), 111-122. https://doi.org/10.12911/22998993/140264

Moschovas, M., Pavlatos, G., Basdagianni, Z., Manessis, G., & Bossis, I. (2023). A Cross-Sectional Study of Risk Factors Affecting Milk Quality in Dairy Cows. Animals, 13(22), 3470. https://doi.org/10.3390/ani13223470

Pavlenko, S. (2025). State support for farmers in 2025. German-Ukrainian Agricultural Policy Dialogue (APD). https://www.apd-ukraine.de/fileadmin/user_upload/1_Info_Brief_SP_ua.pdf

ProTek. (n. d.). Milk separators. https://protek.com.ua/uk/obladnannja-dlja-moloka-uk/separatori-moloka-uk/proizvoditeli_motor-sich/

Shevchenko, A. V., & Tabachuk, N. O. (2019). The current state of the dairy market and its quality assurance in the context of Ukraineʼs European integration. Uzhorod National University Herald. Series: International Economic Relations and World Economy, 27(2), 101-107. https://doi.org/10.32782/2413-9971/2019-27-40

Shpychak, O. M., Kopytets, N. Hr., & Pashko, S. O. (2022). Transformations in milk production in Ukraine and modern challenges. Industrial, mechanical and electrical engineering, 2676, 020013.

https://doi.org/10.1063/5.0107608

Smoliar, V., Kyrychenko, L., & Kalitynskyi, Yu. (n. d.). Modern means for preparing and distributing feed. Demi-mix. https://bit.ly/4d0ThQx

Sokoliuk, V. M., Dukhnytsky, V. B., Krupelnytsky, T. V., Ligomina, I. P., Revunets, A. S., & Prus, V. M. (2022). Influence of technological factors on milk quality indicators. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 24(105), 37-43. https://doi.org/10.32718/nvlvet10506

State Statistics Service of Ukraine. (2022a). Standard report on the quality of state statistical observation "Availability of agricultural machinery". https://stat.gov.ua/sites/default/files/2023-07/st_zv_nayavn_sg_teh.pdf

State Statistics Service of Ukraine. (2022b). Expen-diture and resources of households of Ukraine in 2021 year: statistical yearbook. Kyiv: Derzhanalit-inform.

State Statistics Service of Ukraine. (2023). Agri-culture of Ukraine for 2022: statistical yearbook. Kyiv: Derzhanalitinform.

Tavria State Agrotechnological University Dmytro Motornyi. (n. d.). Milking station UDS-3B. https://elib.tsatu.edu.ua/dep/mtf/tsapk_2/page52.html

Tkachuk, H. Yu. (2019). Modern trends in agriculture development in the context of ensuring economic security. "Journal of ZSTU": Economics, Management and Administration, 1(87), 42-47. https://doi.org/10.26642/jen-2019-1(87)-42-47

Tsvihun, I., & Tsvihun, A. (2023). Problems of the development of dairy cattle breeding in the regions of Ukraine. Economy and Society, (57). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-18

United Nations in Ukraine. (2023). Human Impact Assessment reveals stark consequences of war on Ukrainian society. https://ukraine.un.org/en/237104-human-impact-assessment-reveals-stark-consequences-war-ukrainian-society

Uzhva, A. (2024). Analytical monitoring of milk production in Ukraine. Ukrainian Journal of Applied Economics and Technology, 9(2), 236-239. https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-2-40

Voliak, L. R., & Galitska, A. S. (2018). Analysis of production of milk and milk products in Ukraine. Economy and Society, (19). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2018-19-208

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-09-16

Як цитувати

[1]
ГУРТОВИЙ Y. 2025. Моделювання молочного виробництва в Україні. Scientia fructuosa. 162, 4 (Вер 2025), 108–133. DOI:https://doi.org/10.31617/1.2025(162)07.

Номер

Розділ

ПІДПРИЄМНИЦТВО