The peculiarities of crystallization of strawberries during freezing

Authors

  • S. BELINSKA Kyiv National University of Trade and Economics https://orcid.org/0000-0002-1984-5797
  • N. ORLOVA Kyiv National University of Trade and Economics
  • O. KYTAYEV Institute of Gardening of Ukrainian Academy of Agriculture Science

Abstract

The article researches the peculiarities of ice crystals formation during freezing of strawberries of "Gift to the teacher" sort. It was determined that during freezing the temperature of crystallization in plant tissues depends on chemical compositions of raw material and forms of water binding with dry substances. The analysis of thermogram determined that crystallization in strawberries during freezing lasts at the temperature –23ºC, which must be taken as optimal for frozen strawberry storage.

Author Biographies

S. BELINSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

N. ORLOVA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

O. KYTAYEV, Institute of Gardening of Ukrainian Academy of Agriculture Science

сandidate of biology science, plant physiology sector chief

References

Алмаши Э. Быстрое замораживание пищевых продуктов / Э. Алмаши, Л. Эрдели, Т. Шарой ; пер. с венгерск. О. А. Воронова. — М. : Легкая и пищевая пром-сть, 1981. — 408 с.; Постольски Я. Замораживание пищевых продуктов / Яцек Постольски, Збигнев Груда ; пер. с польск. Ю. Ф. Заяса, И. Е. Фельдман. — М. : Пищевая пром-сть, 1978. — 607 с.

Головкин Н. А. Холодильная технология пищевых продуктов / Н. А. Головкин, Г. Б. Чижов. — М. : Изд-во торговой лит., 1963. — 240 с.; Чижов Г. Б. Формирование кристаллов льда в пищевых продуктах при их замораживании / Г. Б. Чижов, О. А. Цуранов. — М. : ММП ЦНИИТЭИмясомолпрома СССР, 1979. — 17 с.

Пилипенко Т. Д. Подвижность воды в перечном соке при холодильном консервировании по данным протонного магнитного резонанса / Т. Д. Пилипенко, В. В. Манк, М. Ю. Корнилов // Применение искусственного холода в пищевой промышленности : сб. статей. –– Л. : 1990. — С. 31—36.

Boulran P. Stability on the amorphous state in the system water-glycerol ethylеne glycol / P. Boulran, A. Kaufmann // J. Food Jci. — 1979. — No 16. — P. 83 — 89; Белоус A. M. Замораживание и криопротекция / A. M. Белоус, E. A. Гордиенко, Л. Ф. Розанова. — М. : Высш. шк., 1987. — 80 с.; Криопротекторы / Н. С. Пушкарь, М. И. Шраго, A. M. Белоус, Ю. В. Калугин. — К. : Наук. думка, 1979. — 204 с.

Мазуренко А. Г. Замораживание пищевых продуктов в блоках / А. Г. Мазуренко, В. Г. Федоров. –– М. : Агропромиздат, 1986. –– 207 с.

Головкин Н. А. ... 240 с.

Фролов С. В. Тепло- и массообмен в расчетах процессов холодильной технологии пищевых продуктов / С. В. Фролов, В. Е. Куцакова, В. Л. Кипнис. –– М. : Колос-пресс, 2001. — 144 с.; Короткий И. А. Определение температуры замерзания черной смородины / И. А. Короткий, Е. В. Короткая // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2005. — No 4. — С. 30; Короткий И. А. Определение температуры замерзания плодов облепихи / И. А. Короткий, Е. В. Короткая // Хранение и переработка сельхозсырья. –– 2008. –– No 1. –– С. 24––25.

Wang Jie. The correlation between freezing point and soluble solids of fruits / Wang Jie, Li Lite, Dan Yang // Journal of Food Engineering. — 2003. –– No 60. — Р. 481––484. — Way of access : http://www. elsevier.com/licate/jfoodeng.

Постольски Я. ... 607 с.; Алмаши Э. ... 408 с.

Legaretta I. G. Handbook of Frozen Foods / Isabel Guerrero Legaretta, Y. H. Hui. — Marcel Dekker Inc. : CRC Press. — 2004. — 1293 p.

Белінська С. Зміни структури рослинних тканин під час швидкого заморожування / С. Белінська // Товари і ринки. — 2007. — No 2. — С. 124—130.

ДСТУ Б.А.1.1–7–94 Методи термічного аналізу матеріалів. Терміни та визначення. — К. : Держкоммістобудування, 1994. –– 25 с. Чинний від 12.04.1994 р.

Published

2009-01-21

How to Cite

[1]
BELINSKA С., ORLOVA Н. and KYTAYEV О. 2009. The peculiarities of crystallization of strawberries during freezing. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 6, 2 (Jan. 2009), 74–80.

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY