Forecasting of preservation of quickly frozen fruit and vegetables

Authors

Abstract

The article gives the results of quality research of quickly frozen strawberry during its life-cycle. There have been defined the main stages of technology and transportation, during which the temperature is much higher than approved norms, and their duration is determined. There have been developed mathematical models of dependence of complex and group indicators on the duration and temperature of storage. The approaches and methodology of preservation forecasting of quickly frozen fruit and vegetable have been improved.

Author Biographies

S. BELINSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

N. ORLOVA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

V. DENISENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of physics and mathematical sciences, associate professor

References

Валентас К. Дж. Пищевая инженерия: справочник с примерами расчетов / К. Дж. Валентас, Э. Ротштейн, Р. П. Сингх ; пер. с англ. под общ. научн. ред. А. Л. Ижевского. — СПб. : Профессия, 2004. — 848 с.

Диффузионная модель образования конгломератов из замороженных ягод при холодильном хранении / В. Е. Куцакова, М. И. Кременевская, В. И. Филиппов, Р. С. Нечай // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2008. — No 11. — С. 22—23.

Алмаши Э. Быстрое замораживание пищевых продуктов / Э. Алмаши, Л. Эрдели, Т. Шарой. — М. : Легкая и пищевая пром-сть, 1981. — 407с.

Постольски Я. Замораживание пищевых продуктов / Я. Постольски, 3. Груда. — М. : Пищевая пром-сть, 1978. — 606 с.

Чижов Г. Б. Формирование кристаллов льда в пищевых продуктах при их замораживании / Г. Б. Чижов, О. А. Цуранов. — М. : ЦНИИТЭИ мясомолпрома СССР, 1970. — 16 с.

Белінська С. Особливості кристалоутворення під час заморожування суниць / С. Белінська, Н. Орлова, О. Китаєв // Товари і ринки. — 2008. — No 2. — С. 74 —80.

Методические указания по проведению исследований с быстрозамороженными плодами, ягодами и овощами. — М. : ВАСХНИЛ, 1984. — 25 с.

Плешков Б. П. Практикум по биохимии растений / Б. П. Плешков. — М. : Колос, 1976. — 254 с.

ГОСТ 5903–89. Изделия кондитерские. Методы определения сахара. — М. : Изд-во стандартов, 1990. — С. 16—22.

ГОСТ 25555.0. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности. — М. : Изд-во стандартов, 1983. — 4 с.

Починок Х. Н. Методы биохимического анализа растений / Х. Н. Починок. — К. : Наук. думка, 1976. — 334 с.

Published

2009-06-15

How to Cite

[1]
BELINSKA С., ORLOVA Н. and DENISENKO В. 2009. Forecasting of preservation of quickly frozen fruit and vegetables. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 7, 1 (Jun. 2009), 85–96.

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY