Indicators of quality changes of quick-frozen vegetable and fruit products

Authors

Abstract

Based on the research results of consumer properties of semi-finished products of quickly-frozen aubergine, stuffed with vegetable mix, and the use of the method of correlation pleiads there has been created correlation pleiad of relations between organoleptic properties and indicators of chemical composition. There has been determined that mass fraction of acids and sugars is the indicator of changes in consumer properties of the product during long-term low temperature storage.

Author Biographies

Natalia ORLOVA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

Svitlana BELINSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

References

Якiсть продукцiї. Оцiнювання якостi. Термiни та визначення : ДСТУ 2925–94. — К. : Держстандарт України, 1995. — 28 с.

Грубы Я. Производство замороженных продуктов / Я. Грубы ; пер. с чешск. И. Ф. Бугаенко. — М. : Агропромиздат, 1990. — 336 с.

Белінська С. Прогнозування збереженості швидкозамороженої плодоовочевої продукції / С. Белінська, Н. Орлова, В. Денисенко // Товари і ринки. — 2009. — № 1. — С. 85—96.

Белінська С. Особливості кристалоутворення під час заморожування суниць / С. Белінська, Н. Орлова, О. Китаєв // Товари і ринки. — 2008. — № 2. — С. 74—80.

Фрукти та ягоди швидкозаморожені. Технічні умови : ДСТУ 4837 : 2007. — К. : Держспоживстандарт України, 2008. — 28 с.

Напівфабрикати овочеві пюреподібні швидкозаморожені. Технічні умови : ДСТУ 49016 : 2007. — К. : Держспоживстандарт України, 2009. — 16 с.

Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ : ГОСТ 28562–90. — М. : Изд-во стандартов, 1990. — 15 с.

Починок Х. Н. Методы биохимического анализа растений / Х. Н. Починок. — К. : Наук. думка, 1976. — 334 с.

Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначення титрованої кислотності : ДСТУ 4957 : 2008. — К. : Держспоживстандарт України, 2009. — 10 с.

Сапожникова Е. В. Определение содержания аскорбиновой кислоты в окрашенных растительных экстрактах йодометрическим методом / Е. В. Сапожникова, Л. С. Дорофеева // Консервная и овощесушильная пром-сть. — 1966. — № 5. — С. 28—30.

Шмидт В. М. Математические методы в ботанике : учеб. пособ. / В. М. Шмидт. — Л. : Изд-во Ленингр. ун-та, 1984. — 288 с.

Валентас К. Дж. Пищевая инженерия: справочник с примерами расчетов / К. Дж. Валентас, Э. Ротштейн, Р. П. Сингх ; пер. с англ. под общ. научн. ред. А. Л. Ижевского. — СПб. : Профессия, 2004. — 848 с.

Published

2010-06-04

How to Cite

[1]
ORLOVA Н. and BELINSKA С. 2010. Indicators of quality changes of quick-frozen vegetable and fruit products. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 9, 1 (Jun. 2010), 121–127.

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2