Optimization of the quality of frozen semi-finished products from cultivated mushrooms

Authors

  • Natalia ORLOVA Kyiv National University of Trade and Economics
  • Natalia NESTERENKO Kyiv National University of Trade and Economics
  • Natalia KAMENEVA Kyiv National University of Trade and Economics

Keywords:

quick-frozen semi-products, cultivated mushrooms, thickeners, quality models

Abstract

The mathematical model of the quality of frozen semi-finished products from cultivated mushrooms has been worked out. Optimal concentrations and types of natural thickeners have been determined and proved, which solved the problem of stabilization of consumer properties of semi-finished product and the finished product with high consumer properties.

Author Biographies

Natalia ORLOVA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

Natalia NESTERENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

Natalia KAMENEVA, Kyiv National University of Trade and Economics

assistance lecturer

References

Дятлов В. В. Качество и безвредность шампиньонов при хранении / В. В. Дятлов, Н. А. Попова, И. И. Медведкова // Товарознавчий вісник. — 2011. — No 3. — С. 95—103.

Департамент аналитики ООО "Маркетинговая компания "Синергия". Тихая охота // Продукты питания. Food UA. — 2011. — No 1. — С. 58—65.

Замораживание продуктов. — Режим доступа : http://www.icecom.kiev.ua/index.php.

Шампиньоны. — Режим доступа : http://www.morozim.ru/fieldmushroom.html.

Корхін А. С. Розробка методів регресійного аналізу, що використовують апріорну інформацію у вигляді обмежень на параметри : автор. дис. на здобуття наук. ступеня доктора фіз.-мат. наук : 01.05.01 / А. С. Корхін. — К., 2006. — 32 с.

Справочник по прикладной статистике ; под. ред. Э. Ллойда, У. Ледермана. — М. : Финансы и статистика, 1990. — Т. 2. — 528 с.

Гардинер К. В. Стохастические методы в естественных науках : пер. с англ. / К. В. Гардинер. — М. : Мир, 1986. — 534 с.

Статюха Г. О. Розробка комп’ютерної системи підготовки та обробки даних у межах застосування експериментально-статистичної методології для хіміко-технологічних систем / Г. О. Статюха, А. Г. Петрань // Наукові Bicтi НТУУ "КПІ". — 2000. — No 1. — С. 100—106.

Тара і пакування спожиткові. Марковання. Загальні вимоги : ДСТУ 4260–2003. — [Чинний від 2007—01—01]. — К. : Держстандарт України, 2003. — 24 с.

Орлова Н. Я. Якість заморожених печериць на ринку України / Н. Я. Орлова, Н. А. Нестеренко // Товарознавство і торговельне підприємництво: дослідження, інновації, освіта : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (6–7 квіт. 2011 р.). — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т., 2011. — С. 76—78.

Орлова Н. Я. Заморожені плодоовочеві продукти: проблеми формування асортименту / Н. Я. Орлова, С. О. Белінська. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т., 2005. — 336 с.

Published

2012-06-01

How to Cite

[1]
ORLOVA Н., NESTERENKO Н. and KAMENEVA Н. 2012. Optimization of the quality of frozen semi-finished products from cultivated mushrooms. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 13, 1 (Jun. 2012), 64–71.

Most read articles by the same author(s)