The biological value of herbal tea with hips

Authors

Abstract

The article investigates biological value of herbal tea with hips of different trade marks on the contents of ascorbic acid and β-carotene. There it was defined that all herbal tea before infusion in boiling water contains in average ascorbic acid 29–109, β-carotene 1.9–4.1 mg/100g. After infusion of herbal tea (3 g of tea in 200 g of boiling water for 5 min) the loss of vitamin C is from 98 to 99 %. There has been proved that infusion of herbal tea at lower temperatures (90 and 60°C) for 10 min significantly reduces the loss of vitamin C. β-carotene as a fat soluble compound practically doesn’t go into the water infusion of tea.

Author Biographies

Diana KUNDIUS, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

Iryna GONCHAROVA, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of chemical sciences, senior lecturer

References

Химический состав пищевых продуктов / под ред. А. А. Покровского. — М. : Пищевая пром-сть, 1979. — 248 с.

Кожина Л. В. Биохимическая оценка плодов садовых культур / Л. В. Кожина : материалы докл. 1-й Российской науч.-практ. конф. ["Актуальные проблемы инноваций с нетрадиционными растительными ресурсами и создание функциональных продуктов"]. — М. : Химия и компьютерное моделирование. Бутлеровские сообщения, 2001. — Т. 2, No 5.

Дикорастущие полезные растения России / Справ. изд. РАН. Ботанический институт им. В. Л. Комарова ; отв. ред. А. Л. Буданцев, Е. Е. Лесиовская. — СПб. : Изд-во СПХФА, 2001. — 663 c.

Курочкина М. Черноплодная рябина. Тематический сайт "Women Health Net". — Режим доступа : http://www.womenhealthnet.ru/herb/867.html.

ГОСТ 30417–96. Масла растительные. Методы определения массовых долей витаминов А и Е. — М. : Изд-во стандартов, 1997. — 10 с.

Кучуркина М. В. СПА-питание / М. В. Кучуркина. — М. : НП "Национальная гильдия специалистов СПА-индустрии", 2008. — 240 с.

Здобнов А. И. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий : для предприятий общественного питания / А. И. Здобнов, В. А. Цыганенко, М. И. Пересичный // К. : А.С.К. — 1998. — 656 с.

Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах (із змінами, внесеними згідно з постановою КМ No 873 від 26.06.2007) : Постанова від 22 лист. 2004 р. No 1591. Додаток 6.

Скурихин И. М. Химический состав пищевых продуктов ; под ред. И. М. Скурихина, М. Н. Волгарева // М. : ВО "Агропромиздат", 1987. — 224 с.

Культура питания : энциклопедический справочник [под ред. И. А. Чаховского]. — Минск : БелЭн, 1993. — 290 с.

Смоляр В. І. Фізіологія та гігієна харчування / В. І. Смоляр. — К. : Здоров’я. — 2000. — 336 с.

Current global iodine status and progress over the last decade towards the elimination of iodine deficiency / [M. Andersson, B. Takkouche, I. Egli et al.] // Bull. World Health Organ. — 2005. — N 83 (7). — P. 518—525.

From selenium to selenoproteins: synthesis, identity, and their role in human health / [L. V. Papp, J. Lu, A. Holmgren, K. K. Khanna] // Antioxid. Redox Signal. — 2007. — N 9 (7). — P. 775—806.

Combs G. F. I. Selenium in nutrition / Combs G. F. I. // Encuclopedia of humen biologi ; [second ed.]. — New-York : Acad. Press. — 1997. — Vol. 7. — P. 743—754.

Сводка презентаций и дискуссий международного семинара "Цинк и здоровье: современное состояние и перспективные направления развития" [Электронный ресурс]. — Режим доступа : http://jn.nutrition.org/cgi/reprint/130/5/1341S.pdf.

Published

2010-06-04

How to Cite

[1]
KUNDIUS Д. and GONCHAROVA І. 2010. The biological value of herbal tea with hips. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 9, 1 (Jun. 2010), 138–142.

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY