The biological value of herbal tea with hips
Abstract
The article investigates biological value of herbal tea with hips of different trade marks on the contents of ascorbic acid and β-carotene. There it was defined that all herbal tea before infusion in boiling water contains in average ascorbic acid 29–109, β-carotene 1.9–4.1 mg/100g. After infusion of herbal tea (3 g of tea in 200 g of boiling water for 5 min) the loss of vitamin C is from 98 to 99 %. There has been proved that infusion of herbal tea at lower temperatures (90 and 60°C) for 10 min significantly reduces the loss of vitamin C. β-carotene as a fat soluble compound practically doesn’t go into the water infusion of tea.
References
Химический состав пищевых продуктов / под ред. А. А. Покровского. — М. : Пищевая пром-сть, 1979. — 248 с.
Кожина Л. В. Биохимическая оценка плодов садовых культур / Л. В. Кожина : материалы докл. 1-й Российской науч.-практ. конф. ["Актуальные проблемы инноваций с нетрадиционными растительными ресурсами и создание функциональных продуктов"]. — М. : Химия и компьютерное моделирование. Бутлеровские сообщения, 2001. — Т. 2, No 5.
Дикорастущие полезные растения России / Справ. изд. РАН. Ботанический институт им. В. Л. Комарова ; отв. ред. А. Л. Буданцев, Е. Е. Лесиовская. — СПб. : Изд-во СПХФА, 2001. — 663 c.
Курочкина М. Черноплодная рябина. Тематический сайт "Women Health Net". — Режим доступа : http://www.womenhealthnet.ru/herb/867.html.
ГОСТ 30417–96. Масла растительные. Методы определения массовых долей витаминов А и Е. — М. : Изд-во стандартов, 1997. — 10 с.
Кучуркина М. В. СПА-питание / М. В. Кучуркина. — М. : НП "Национальная гильдия специалистов СПА-индустрии", 2008. — 240 с.
Здобнов А. И. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий : для предприятий общественного питания / А. И. Здобнов, В. А. Цыганенко, М. И. Пересичный // К. : А.С.К. — 1998. — 656 с.
Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах (із змінами, внесеними згідно з постановою КМ No 873 від 26.06.2007) : Постанова від 22 лист. 2004 р. No 1591. Додаток 6.
Скурихин И. М. Химический состав пищевых продуктов ; под ред. И. М. Скурихина, М. Н. Волгарева // М. : ВО "Агропромиздат", 1987. — 224 с.
Культура питания : энциклопедический справочник [под ред. И. А. Чаховского]. — Минск : БелЭн, 1993. — 290 с.
Смоляр В. І. Фізіологія та гігієна харчування / В. І. Смоляр. — К. : Здоров’я. — 2000. — 336 с.
Current global iodine status and progress over the last decade towards the elimination of iodine deficiency / [M. Andersson, B. Takkouche, I. Egli et al.] // Bull. World Health Organ. — 2005. — N 83 (7). — P. 518—525.
From selenium to selenoproteins: synthesis, identity, and their role in human health / [L. V. Papp, J. Lu, A. Holmgren, K. K. Khanna] // Antioxid. Redox Signal. — 2007. — N 9 (7). — P. 775—806.
Combs G. F. I. Selenium in nutrition / Combs G. F. I. // Encuclopedia of humen biologi ; [second ed.]. — New-York : Acad. Press. — 1997. — Vol. 7. — P. 743—754.
Сводка презентаций и дискуссий международного семинара "Цинк и здоровье: современное состояние и перспективные направления развития" [Электронный ресурс]. — Режим доступа : http://jn.nutrition.org/cgi/reprint/130/5/1341S.pdf.