Production and consumption of sauces in Ukraine

Authors

  • Olena ZHUKEVYCH Kyiv National University of Trade and Economics
  • Hanna RUDAVSKA Kyiv National University of Trade and Economics

Keywords:

market of sauces, white sauces, red sauces, dressing, import – export of sauces

Abstract

The state of production and consumption of sauces in Ukraine has been analyzed. Main Ukrainian producers have been presented. Correlation and structure of export and import of the market of sauces have been determined. The problems of domestic producers’ sauces products have been identified.

Author Biographies

Olena ZHUKEVYCH, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

Hanna RUDAVSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of agricultural science, professor

References

Федюкин В. К. Методи оценки и управления качеством промышленной продукции / В. К. Федюкин, В. Д. Дурнев, В. Г. Лебедев. — М. : Информ.-изд. дом "Филинъ", 2000. — 328 с.

Горальчук А. Б. Технологія термостабільних емульсійних соусів на основі овочевої сировини : дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16 : захищ. 26.06.08. : затв. 21.07.08 / Горальчук Андрій Богданович. — М., 2008. — 161 с.

Артемова Е. Н. Научные основы пенообразования и эмульгирования в технологии пищевых продуктов : автореф. дис. на соискание учен. степени д-ра техн. наук : спец. 05.18.15 / Е. Н. Артемова. — СПб., 1999. — 35 с.

Антоненко А. В. Технологія соусів з дієтичними добавками функціонального призначення : автореф. дис. на здобуття наук ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.16 / А. В. Антоненко. — К., 2011. — 34 с.

МакКенна Б. М. Структура и текстура пищевых продуктов. Продукты эмульсионной природы / Б. М. МакКенна (ред.) ; пер. с англ. под ред. Ю. Г. Базарновой. — СПб. : Профессия, 2009. — 480 с.

Рудавська Г. Споживні властивості сметанно-рослинних соусів / Г. Б. Рудавська О. М. Жукевич // Товари і ринки. — 2011. — No 2. — С. 126—134.

Жукевич О. М. Перспективи створення нових сметанно-рослинних соусів / О. М. Жукевич : матеріали IV всеукр. наук-практ. конф. ["Проблеми формування здорового способу життя у молоді"], (Одеса, 8–9 лист. 2011 р.). — Одеса : ОНАХТ, 2011. — С. 116—117.

Тележенко Л. М. Тенденції розвитку виробництва соусів / Л. М. Тележенко, А. В. Жмудь // Харчова наука і технологія. — 2009. — No 2 (7). — С. 21—23.

Сливочник А. Dressировщики / А. Сливочник // Бизнес. — 2011. — No 25. — С. 70—75.

Нова лінія соусів-гриль. — Режим доступу : http://www.veres.com.ua/news/id43/.

Соуси салатні. Технічні умови : ДСТУ 4561:2006. — [Чинний від 2008—01—01]. — К. : Держспоживстандарт України, 2008. — 19 с.

Сами с соусами / Департамент аналитики ООО "Маркетинговая компания Синергия" // Продукти України. FOOD UA. — 2011. — No 1. — С. 52—61.

На межі перенасичення. Огляд ринку соусів України. — Режим доступу : http://www.souz-inform.com.ua/.

Вольнчик О. Обзор ринка соусов в Украине / О. Вольнчик // Продукты питания. — 2011. — No 18. — С. 28—29.

Промисловість. Архів / Державний комітет статистики України. — Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua/.

Published

2012-06-01

How to Cite

[1]
ZHUKEVYCH О. and RUDAVSKA Г. 2012. Production and consumption of sauces in Ukraine. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 13, 1 (Jun. 2012), 37–45.