The problem of classification of food products for athletes
Abstract
The article analyzes the existing approaches to the classification of food products for athletes. The expediency of application of the classification developed by the Scientific Committee on Food of the European Commission is chosen and proved. An assortment of products of this segment available on the market is described in details.
References
Борисова О. О. Питание спортсменов: зарубежный опыт и практические рекомендации / О. О. Борисова. — М. : Советский спорт, 2007. — 132 с.
Розенблюм К. А. Питание спортсменов. Руководство для профессиональной работы с физически подготовленными людьми; [пер. с англ. Н. А. Воронина]. — К. : Олимпийская литература, 2006. — 535 с.
Пшендин А. И. Рациональное питание спортсменов. Для любителей и профессионалов / А. И. Пшендин. — СПб. : ГИОРД, 2002. — 160 с.
Василенко А. Тренинг, питание, спортивная фармакология в бодибилдинге / А. Василенко. — М. : Real Pump, 2004. — 224 с.
Волков Н. И. Биохимия мышечной деятельности / Н. И. Волков, Э. Н. Несен. — М. : Олимпийская лит., 2000. — 504 с.
Токаев Э. С. Проблемы организации спортивного питания в подготовке спортсменов высокой квалификации / Э. С. Токаев. — М. : Пищевая пром-сть, 2004, — No 1. — С. 3—4.
Баженов Р. Спортивное питание: удар по мифам / Р. Баженов. — Режим доступа : http://www.eda-life.ru/analytics/372/.
Каталог харчових продуктів для спортсменів фірми "Ironman". — Режим доступу : http://ironman.ru/.
Каталог харчових продуктів для спортсменів фірми "Мegafitness". — Режим доступу : http://www.fitnesshop.ru/.
Каталог харчових продуктів для спортсменів фірми "Multipower". — Режим доступу : http://www.multipower.su/.
Каталог харчових продуктів для спортсменів фірми "Вансітон". — Режим доступу : http://www.delmas.kiev.ua/catalog/.
Мотузка Ю. М. Управління якістю напоїв для спортсменів: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.15 / Ю. М. Мотузка ; Київ. нац торг.-екон. ун-т. — К., 2005. — 28 с.
Бондаренко Є. В. Формування споживних властивостей морозива для спортсменів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.15 / Є. В. Бондаренко ; Київ. нац торг.-екон. ун-т. — К., 2009. — 21 с.
Report of the Scientific Committee on Food on composition and specification of food intended to meet the expenditure of intense muscular effort,especially for sportsmen / Scientific Committee on Food/ Adopted by the SCF on 22/6/2000, corrected by the SCF on 28/2/2001. — 50 p.
Драчева Л. В. Спортивное питание – динамично развивающийся сегмент мирового продовольственного рынка : материалы II Всероссийской науч.-практ. конф. "Спортивная медицина. Здоровье и физическая культура" (Сочи, 2011 г.). — Сочи, 2011. — 150 с.