Sweet sauces for prevention of iodine deficit diseases
Keywords:
state of iodine deficit, fucus, vitapectyn, chocolate nut sauceAbstract
Number of problems related to the deficit of iodine and other micro elements in the food of people are pointed in the article. Technology of new sweet sauce chocolate nut «Mulatka» with the use of fucus and vitapektyn, which is characterized with high maintenance of iodine, selenium and other mineral substances has been developed.
References
Корзун В. Н. Харчування в умовах широкомасштабної аварії та її наслідків / В. Н. Корзун, В. І. Сагло, А. М. Парац / Укр. мед. часопис. — 2002. — XI–XII. — С. 99—105.
Касаткина Э. П. Роль щитовидной железы в формировании интеллекта / Э. П. Касаткина // Лечащий врач. — 2003. — No 2. — С. 24—28.
Клинико-морфологическое обоснование необходимости профилактики йоддефицитных состояний во время беременности / [Венцковский Б. М., Сенчук А. Я., Задорожная Т. Д., Дарвиш А. В.] // Репродуктивное здоровье женщины. — 2004. — No 1 (17). — С. 23—25.
Weber G. Thyroid function and puberty / G. Weber // J. Pediatr. Endocrinol. Metab. — 2003. — Vol. 16, N 2. — P. 253—257.
Фадеев В. В. Йоддефицитные заболевания и беременность / В. В. Фадеев // Гинекология. — 2003. — Т. 5, No 4. — С. 17—24.
Медико-социальное значение использования морских водорослей в питании населения / [Корзун В. Н., Парац А. Н., Нестер Т. И., Буряченко Л. Ю.] // Человек, питание, здоровье : материалы междунар. науч. конф. — Тверь, 2006. — С. 42—51.
Подлегаева Т. В. Методы исследования свойств сырья и продуктов питания / Т. В. Подлегаева, А. Ю Просеков. — Кемерово : Кемеровский технол. ин-т пищевой пром-сти, 2004. — 101 с.