Scientific substantiation of the sterilization regime of fish-plant canned food

Authors

  • O. SYDORENKO Kyiv National University of Trade and Economics

Abstract

There have been given the results of analytical and practical research on the scientific substantiation and development of sterilization regime and formula of new types of plant and fish canned food "Canned silver carp with addition of sea-weeds" in glass containers with the twist-off system cap which ensures the industrial sterility of the product and the high level of organoleptic properties.

Author Biography

O. SYDORENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

References

Артюхова С. А. Технология продуктов из гидробионтов / С. А. Артюхова, В. Д. Богданов, В. М. Дацун. — М. : Колос, 2001. — 496 с.

Добробабина Л. Б. Определение эффективности теплового воздействия при различных способах стерилизации / Л. Б. Добробабина, Т. М. Новикова // Рибне господарство України. — 2006. — No 1. — С. 36—39; Артюхова С. А. Исследование особенностей теплового консервирования гидробионтов с позиции сохранности пищевой ценности продукта / С. А. Артюхова, Л. Т. Серпунина, А. В. Капитанова, В. В. Соклаков // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2001. — No 3. — С. 35—38.

Методичні вказівки з розробки режимів стерилізації та пастеризації консервів і консервованих напівфабрикатів, які виробляються підприємствами України: затв. перш. заст. міністра Агропромислового комплексу України Л. Б. Сватковим 17 верес. 1998 р. — К. : МАК. — 41 с.

Нино В. П. Стерилизующий эффект – основа управления процессом стерилизации консервов / В. П. Нино, В. А. Бутник, В. А. Клоков и др. // Рыбное хозяйство. — 2001. — No 4. — C. 49; Технічна мікробіологія / [Л. В. Капрельянц, Л. М. Пилипенко, А. В. Єгорова та ін.] ; за ред. Л. В. Капрельянца. — Одеса : Друк, 2006. — 308 с.; Консервированные продукты. Принципы контроля термической обработки, подкисления и оценки герметичности тары / под ред. О. Геймина и Л. М. Уэддинга. — Вашингтон : Институт переработчиков пищевой пром-сти, 1995. — 250 с.

Громаков В. Ю. Разработка оптимальных режимов стерилизации консервов. Теория и практика / В. Ю. Громаков, С. Ю. Гальфанд, Б. И. Голод, В. П. Филиппович : матер. IV междунар. науч.-практ. конф. "Производство рыбных продуктов: проблемы, новые технологии, качество", (Калининград, 23—26 окт. 2003 г.). — Калининград : КГТУ, 2003. — С. 100—105.

Добробабина Л. Б. ... С. 36—39; Артюхова С. А. ... С. 35—38.

Сидоренко О. В. Формування асортименту та якості риборослинних продуктів / О. В. Сидоренко. — К. : Київ. торг.-екон. ун-т, 2006. — 322 с.

Добробабина Л. Б. ... С. 36—39; Громаков В. Ю. ... С. 100—105.

Сидоренко О. В. ... 322 с.; Добробабина Л. Б. ... С. 36—39; Артюхова С. А. ... С. 35—38.

Методичні вказівки ... 41 с.

Сидоренко О. В. Перспективи втілення системи ХАССП для забезпечення якості й конкурентоспроможності нових видів рибних товарів / О. В. Сидоренко, Н. Я. Орлова, О. В. Тимофєєва // Вісник ДонДУЕТ. — 2004. — No 4. — С. 66—71.

Методичні вказівки ... 41 с.

Там само.

Published

2009-01-21

How to Cite

SYDORENKO О. (2009). Scientific substantiation of the sterilization regime of fish-plant canned food. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 6(2), 147–154. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1749

Issue

Section

PROBLEMS OF GOOD SAFETY