Kinetic theory of the foods quality modeling and products’ shelf life determination
Abstract
A new theory of the food products quality modeling during storage has been offered. The model has been developed on the bases of differential equations of the second order, which describe kinetic accumulated substances (including harmful ones) and structural and mechanical change. The model takes into account initial condition of the product, speed of processes and influence of different factors during storage. There have been presented the ways of the model’s simplifying and the possibilities of its practical use.
References
ДСТУ 3993–2000. Товарознавство. Терміни та визначення. — К. : Держстандарт України, 2000. — С. 8.
Смоляр В. И. Рациональное питание / В. И. Смоляр. — К. : Наук. думка, 1991. — 368 с.; Коваль О. А. Якість м’ясної сировини / О. А. Коваль // Мясной бизнес. — 2002. — No 6. — С. 6—9.
Гуць В. С. Моделювання якості молочних продуктів з урахуванням терміну зберігання і вмісту шкідливих речовин / В. С. Гуць, О. А. Коваль // Інноваційні технології, проблеми якості і безпеки сировини та готової продукції у м’ясній та молочній промисловості : міжнар. наук.-техн. конф., 27—28 лист. 2007 р., Київ. — К., — 2007. — С. 90—92.
Гуць В. С. Прикладна реологія і інтенсифікація процесів харчових виробництв : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. техн. наук : спец. 05.18.12 "Процеси та апарати харчових виробництв" / В. С. Гуць // НУХТ. — К., 1999. — 393 с.
Saguy I. Modeling of quality deterioration during food processing and storage / I. Saguy, M. Karel // Food Technology. — 1980. — 34 (2). — Р. 78—85.
Гуць В. С. ... 393 с.