The problems of conceptual – terminological apparatus in standard documents regulating production of fur

Authors

  • N. CHLEBNIKOVA Poltava University of Consumer Cooperation of Ukraine
  • N. OMELCHENKO Poltava University of Consumer Cooperation of Ukraine

Abstract

The article shows that simultaneous use of national and international standards is complicated by inconsistency of terminology in fur industry. The analysis carried out shows the difference of terms which must be taken into account during new standards development.

Author Biographies

N. CHLEBNIKOVA, Poltava University of Consumer Cooperation of Ukraine

 external doctorate student

N. OMELCHENKO, Poltava University of Consumer Cooperation of Ukraine

candidate of technical sciences, professor

References

Киладзе А. Б. Анализ понятийно-терминологического аппарата товароведения сырья животного происхождения / А. Б. Киладзе // Кожевенно-обувная пром-сть. — 2005. — No 1. — С. 20—22.

Киладзе А. Б. К понятийно-терминологическому аппарату товароведения кожевенного, пушного и мехового сырья / А. Б. Киладзе : сб. тезис. докл. V межрегион. науч.-практ. конф. ["Развитие меховой промышленности России"]. — М. : ЗАО Изд-во "ИКАР", 2003. — С. 58—60.

Маракова Т. И. Терминология мехового производства / Т. И. Маракова, В. А. Улегова : сб. тезис. докл. V межрегион. науч.-практ. конф. ["Развитие меховой промышленности России"]. — М. : ЗАО Изд-во "ИКАР", 2003. — С. 58.

Ганцов Ш. К. Терминология – важнейший фактор формирования информационных технологий меха / Ш. К. Ганцов, Н. И. Котова, Л. Г. Цветкова, А. Н. Беседин : сб. науч. тр ["Новое в меховом производстве"]. — М. : ОАО НИИМЕХПРОМ, 1999. — С. 100—104.

Байдакова Л. І. Вдосконалення системи стандартизації споживних товарів в Україні / Л. І. Байдакова, С. І. Ягелюк : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. ["Товарознавство і торговельне підприємництво: фахова професіоналізація, дослідження, інновації"]. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2009. — С. 71—74.

Рицар Р. Типові помилки у проектах термінологічних стандартів / Р. Рицар, Р. Микульчик // Стандартизація, сертифікація, якість. — 2007. — No 4. — С. 27—32.

ДСТУ 2913–94. Шкурки хутряні. Терміни та визначення ; введ. 1996—01—01. — К. : Держстандарт України, 1995. — 26 с.

ДСТУ 4294:2004. Шкурки кролів невичинені. Технічні умови ; введ. 2005—07—01. — К. : Держстандарт України, 2004. — 7 с.

ГОСТ 27571–87. Шкурки соболя невыделанные, добытые охотой. Технические условия ; введ. 1980—01—01. — М. : Изд-во стандартов, 1987. — 11 с.

ГОСТ 27571–87. Шкурки соболя невыделанные, добытые охотой. Технические условия ; введ. 1989—01—01. — М. : Изд-во стандартов, 1987. — 11 с.

ГОСТ 14174–89. Шкурки лисицы и корсака невыделанные, добытые охотой. Технические условия ; введ. 1990—07—01. — М. : Изд-во стандартов, 1990. — 13 с.

ГОСТ 11162–75. Шкурки сурка и тарбагана невыделанные ; введ. 1976—01—01. — М. : Изд-во стандартов, 1975. — 8 с.

ГОСТ 11028–75. Шкурки зайца-беляка невыделанные ; введ. 1976—07—01. — М. : Изд-во стандартов, 1979. — 8 с.

ГОСТ 6374–66. Шкурки белки невыделанные. Технические условия ; введ. 1967—07—01. — М. : Изд-во стандартов, 1993. — 10 с.

ГОСТ 7908–69. Шкурки норки невыделанные, добытые охотой. Технические условия ; введ. 1970—07—01. — М. : Изд-во стандартов, 1988. — 14 с.

ГОСТ 12335–66. Шкурки суслика-песчаника невыделанные. Технические условия ; введ. 1967—07—01. — М. : Изд-во стандартов, 1966. — 5 с.

ГОСТ 7907–78. Шкурки песца голубого невыделанные. Технические условия ; введ. 1979—07—01. — М. : Изд-во стандартов, 1979. — 8 с.

ГОСТ 21003–75. Шкурки бобра речного невыделанные ; 1976—07—01. — М. : Изд-во стандартов, 1979. — 7 с.

ГОСТ 11146–65. Шкурки хоря белого, хоря черного невыделанные. Технические условия ; 1966—01—01. — М. : Изд-во стандартов, 1980. — 9 с.

Published

2010-02-11

How to Cite

[1]
CHLEBNIKOVA Н. and OMELCHENKO Н. 2010. The problems of conceptual – terminological apparatus in standard documents regulating production of fur . INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 8, 2 (Feb. 2010), 147–152.

Issue

Section

IMPROVEMENT OF CONSUMER PROPERTIES OF NONFOODS