Improvement of methods of garden radish tests selection for quality assessment

Authors

  • V. KOLTUNOV Kyiv National University of Trade and Economics
  • Y. BELINSKA Poltava University of Consumer Cooperation of Ukraine

Abstract

The article considers the tests selection methods to assess product qualities and chemical indicators of garden radish roots. The research results and statistical data processing prove that the optimal mass of combined test, which represents the consignment under research, must be 12.5 kg, and the amount of garden radish for chemical analysis – 32 items or 650 gr.

Author Biographies

V. KOLTUNOV, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of agricultural science, professor

Y. BELINSKA, Poltava University of Consumer Cooperation of Ukraine

senior lecturer

References

Системи управління якістю. Основні положення та словник термінів : ДСТУ ISO 9000–2007. — [Чинний від 2008—01—01]. –– К. : Держстандарт України, 2008. — С. 6—7. — (Національний стандарт України).

Редис свежий. Технические условия: РСТ УССР 291–89. — [Введ. 1990—01—01]. — К. : НИЭИ Госплана УССР, 1989. — 7 с.

Колтунов В. А. Управління якістю овочевих коренеплодів : монографія / В. А. Колтунов. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2007. — 252 с.

Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві ; під ред. Г. Я. Бондарчука, К. І. Яковенка. — Х. : Основи, 2001. — 369 с.

Широков Е. П. Практикум по технологии хранения и переработки плодов и овощей / Е. П. Широков. –– 3-е изд., перераб. и доп. — М. : Агропромиздат, 1985. — 192 с.

Published

2009-06-15

How to Cite

[1]
KOLTUNOV В. and BELINSKA Є. 2009. Improvement of methods of garden radish tests selection for quality assessment. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 7, 1 (Jun. 2009), 63–68.

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY