Physiological and technological aspects of application of hydrocolloid in the manufacturing of fish culinary products

Authors

Abstract

The article considers physiological and technological aspects of application of hydrocolloid in production of fish jellied culinary products with increased biological value. There have been defined the rational concentrations of hydrocolloids for production of jellied freshwater fish with subsequent freezing to prolong shelf-life.

Author Biographies

O. SYDORENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

R.  MOSKALYUK, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

References

Сидоренко О. В. Формування асортименту та якості риборослинних продуктів : монографія / Олена Володимирівна Сидоренко. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006. — 313 с.

Постольски Я. Замораживание пищевых продуктов / Я. Постольски, З. Груда ; пер. с польского Ю. Ф. Заяса, И. Е. Фельдмана. — М. : Пищевая пром-сть, 1978. — 607 с.

Козлов С. Г. Физико-химические основы получения гелеобразных продуктов / С. Г. Козлов // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. — 2004. — No 2. — С. 88—91.

Технология продуктов из гидробионтов / [С. А. Артюхова, В. Д. Богданов, В. М. Дацун и др.] ; под ред. Т. М. Сафроновой, В. И. Шендерюка. — М. : Колос, 2001. — 496 с.

Романенко Ю. В. Структурообразователь и реологические характеристики рыбы в желейной заливке / Ю. В. Романенко, И. В. Данкбарас // Рыбная пром-сть. — 2005. — No 2. — С. 28—29.

Пивоваров П.П. Перспективи використання гелеутворюючих полісахаридів у технології реструктурованої рибної продукції / П. П. Пивоваров, Н. Г. Гринченко // Управлінські та технологічні аспекти розвитку підприємств харчування та торгівлі : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (19 лист. 2003 р.). — Харків : ХДУХТ, 2003. — С. 46—48.

Кушнір Ю. Гидроколлоиды / Ю. Кушнир // Продукты & ингредиенты. — 2008. — No 5. — С. 106—107.

Кадникова И. А. Каррагенан в пищевой промышленности / И. А. Кадникова, С. В. Талабаева // Рыбная пром-сть. — 2005. — No 2. — С. 34—35.

Базарнова Ю. Г. Применение натуральных гидроколлоидов для стабилизации пищевых продуктов / Ю. Г. Базарнова // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. — 2005. — No 2. — С. 84—87.

Богомолова В. Дослідження властивостей карагенанів для застосування при виробництві рибних продуктів / В. Богомолова // Товари і ринки. — 2008. — No 1. — С. 96—100.

Пищевая химия / [А. П. Нечаев, С. Е. Траубенберг, А. А. Кочеткова, В. В. Колпакова и др.] ; под ред. А. П. Нечаева. — [4-е изд.]. — СПб. : ГИОРД, 2007. — 640 с.

Панфилова М. Н. Ксантановая камедь. Преимущества и особенности применения / М. Н. Панфилова // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. — 2006. — No 2. — С. 70.

Published

2009-06-15

How to Cite

[1]
SYDORENKO О. and  MOSKALYUK Р. 2009. Physiological and technological aspects of application of hydrocolloid in the manufacturing of fish culinary products. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 7, 1 (Jun. 2009), 27–36.

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE HEALTHY FOOD-STUFFS