The changes of structural and mechanical properties of frozen jellied fish under storage

Authors

Abstract

The article grounds and defines the terms of storage of freshwater fish with vegetable additives on the basis of kinetic theory of quality modeling taking into account critical parameter of optimization. Objectivity of prognostication is confirmed by application of different methods of research of structural-mechanical properties of the jellied fish with the use of gravity penetrometr and universal computer measuring device. It is determined that during a certain term the jellied freshwater fish is characterized by high nutritional and biological value, harmonious sensory characteristics, elastic by consistency of filling and absence of sineresis.

Author Biographies

V. GUTS, National University of Food Technology

doctor of technical sciences, professor

O. SYDORENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

R. DONCHEVSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

References

Сидоренко О. В. Формування асортименту та якості риборослинних продуктів : монографія / Олена Володимирівна Сидоренко. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006. — 313 с.

Гуць В. С. Моделирование показателей качества пищевых продуктов и прогнозирование срока их годности / В. С. Гуць // Упаковка. — 2009. — No 3. — С. 30—34.

Quast D. G., Karel M. Computer seinukation of storage life of foods undergroing spoilage by two interacting mechanisens / D. G. Quast, M. Karel // J. Food Science. — 1972. — N 5. — Р. 679—683.

Коваль О. А. Кінетична теорія моделювання якості й прогнозування терміну придатності харчових продуктів / О. А. Коваль, В. С. Гуць // Товари і ринки. — 2008. — No 2. — С. 67—74.

Харчова та біологічна цінність нових видів заливної риби : матеріали Всеукр. конф. з питань безпеки харчування (Київ, 27–29 берез. 2010 р.) / М-во освіти і науки України, Нац. техн. ун-т України "КПІ". — К. : НТУУ "КПІ", 2010. — Ч. 2. — С. 88.

Влияние низкотемпературного хранения на качество заливной пресноводной рыбы : сб. тезисов докладов за материалами VІІ-й междунар. науч. конф. студентов и аспирантов ["Техника и технология пищевых производств"], (Могилёв, 22–23 апр. 2010 г.) / отв. ред. А. В. Акулич / М-во образования Республики Беларусь, Могилёвский госуд. ун-т продовольствия. — Могилёв : УО "МГУП", 2010. — Ч. 1. — С. 54.

Гуць В. С. Прикладна реологія та інтенсифікація процесів харчових виробництв: автореферат дис. на здобуття наук. ступеня доктора техн. наук : 05.18.12 / Віктор Степанович Гуць. — К., 1999. — 36 с.

Арет В. Д. Физико-механические свойства сырья и пищевой продукции / В. Д. Арет, Б. Л. Николаев, Л. К. Николаев. — СПб. : ГИОРД, 2009. — 448 с.

Пат. 14496 А Україна, МПК G01N 33/02. Спосіб визначення консистенції харчових продуктів / В. С. Гуць, О. А. Коваль, О. В. Сидоренко, О. В. Тимофєєва. — No 200511305 ; заявл. 29.11.05 ; опубл. 15.05.2006, Бюл. No 5.

ТУ У 32.3-30591280-001–2004. "Універсальний комп’ютерний вимірювальний прилад". Технічний паспорт. — Х. : ТОВ "ІТМ", 2005. — 18 с.

Published

2011-01-27

How to Cite

GUTS В., SYDORENKO О., & DONCHEVSKA Р. (2011). The changes of structural and mechanical properties of frozen jellied fish under storage. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 10(2), 104–112. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1585

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY