Analysis of food ration of school-age children in the conditions of sanatorium-resort establishment

Authors

  • Mykhailo PERESICHNY Kyiv National University of Trade and Economics
  • Anna SOBKO Medved’s Institute of Ecohygiene and Toxicology

Abstract

Chemical composition analysis results for school-age children ration in the conditions of sanatorium-resort establishment have been shown. The necessity of substantial ration correction has been grounded, taking into account digestibility, synergy, and interaction of substances that are part of the food stuffs, and contemporary needs of growing organism in some vitamins and microelements.

Author Biographies

Mykhailo PERESICHNY, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

Anna SOBKO, Medved’s Institute of Ecohygiene and Toxicology

candidate of technical sciences, senior lecturer

References

Ройт А. Основи иммунологии / А. Ройт // М. : Мир, 1991. — 328 с.

Шеннон С. Питание в атомном веке: Как уберечь себя от малых доз радиации / С. Шенон // Минск : Беларусь, 1991. — 302 с.

Кучуркина М. В. СПА-питание / М. В. Кучуркина. — М. : НП "Национальная гильдия специалистов СПА-индустрии", 2008. — 240 с.

Здобнов А. И. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий : для предприятий общественного питания / А. И. Здобнов, В. А. Цыганенко, М. И. Пересичный // К. : А.С.К. — 1998. — 656 с.

Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах (із змінами, внесеними згідно з постановою КМ No 873 від 26.06.2007) : Постанова від 22 лист. 2004 р. No 1591. Додаток 6.

Скурихин И. М. Химический состав пищевых продуктов ; под ред. И. М. Скурихина, М. Н. Волгарева // М. : ВО "Агропромиздат", 1987. — 224 с.

Культура питания : энциклопедический справочник [под ред. И. А. Чаховского]. — Минск : БелЭн, 1993. — 290 с.

Смоляр В. І. Фізіологія та гігієна харчування / В. І. Смоляр. — К. : Здоров’я. — 2000. — 336 с.

Current global iodine status and progress over the last decade towards the elimination of iodine deficiency / [M. Andersson, B. Takkouche, I. Egli et al.] // Bull. World Health Organ. — 2005. — N 83 (7). — P. 518—525.

From selenium to selenoproteins: synthesis, identity, and their role in human health / [L. V. Papp, J. Lu, A. Holmgren, K. K. Khanna] // Antioxid. Redox Signal. — 2007. — N 9 (7). — P. 775—806.

Combs G. F. I. Selenium in nutrition / Combs G. F. I. // Encuclopedia of humen biologi ; [second ed.]. — New-York : Acad. Press. — 1997. — Vol. 7. — P. 743—754.

Сводка презентаций и дискуссий международного семинара "Цинк и здоровье: современное состояние и перспективные направления развития" [Электронный ресурс]. — Режим доступа : http://jn.nutrition.org/cgi/reprint/130/5/1341S.pdf.

Published

2010-06-04

How to Cite

[1]
PERESICHNY М. and SOBKO А. 2010. Analysis of food ration of school-age children in the conditions of sanatorium-resort establishment. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 9, 1 (Jun. 2010), 163–168.

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY