Structural and mechanical properties of unleavened dough made of sprouted wheat flour

Authors

  • Mykhailo KRAVCHENKO Kyiv National University of Trade and Economics https://orcid.org/0000-0003-1425-563X
  • Myroslav KRYVORUCHKO Kyiv National University of Trade and Economics
  • Artem ANTONENKO Kyiv National University of Trade and Economics

Keywords:

structural and mechanic peculiarities of unleavened dough, sprouted wheat flour,deformation of dough

Abstract

The results of studies on production possibilities of flour, made of wheat sprouted in sea salt solution, are given in the article. The structural and mechanical parameters of unleavened dough samples made of enriched flour and carageenan, and efficient concentration of carageenan are identified. The developed unleavened dough technology can be implemented in production of mealy products possessing improved nutritious value.

Author Biographies

Mykhailo KRAVCHENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

Myroslav KRYVORUCHKO, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

Artem ANTONENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

assistance lecturer

References

Кузнецов О. А. Реология пищевых масс : учеб. пособ. / О. А. Кузнецов, Е. В. Волошин, Р. Ф. Сагитов. — Оренбург : ГОУ ОГУ, 2005. — 106 с.

Шаран А. В. Розроблення технології оброблення пророслих зерен та рекомендацій щодо їх використання : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.02 "Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів та комбікормів" / А. В. Шаран ; Нац. ун-т харчових технологій. — К. : НУХТ, 2004. — 19 с.

Сімахіна Г. О. Використання високомінералізованої зернової сировини у вирішенні проблеми мікроелементної нестачі / Г. О. Сімахіна, Т. І. Миколів // Наукові праці Нац. ун-ту харчових технологій. — К. : НУХТ, 2009. — No 28. — С. 10—13.

Скарлато Г. Географічний "чемпіонат". — Режим доступу : http://abetka.ukrlife.org/geo_champ.htm.

Дробот В. І. Харчові добавки та їх функціональна роль у технологічному процесі / В. І. Дробот // Хранение и переработка зерна. — 2003. — No 9. — С. 25—27.

Технологія продуктів харчування функціонального призначення / [М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, Д. В. Федорова та ін.]. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. — 718 с.

Здобнов А. И. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания / А. И. Здобнов, В. А. Цыганенко, М. И. Пересичный. — К. : А.С.К., 1998. — 656 с.

Реологічні методи дослідження сировини і харчових продуктів та автоматизація розрахунків реологічних характеристик : навч. посіб. / А. Б. Горальчук, П. П. Пивоваров, О. О. Грінченко та ін. — Х. : Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі, 2006. — 63 с.

Published

2012-06-01

How to Cite

KRAVCHENKO М., KRYVORUCHKO М., & ANTONENKO А. (2012). Structural and mechanical properties of unleavened dough made of sprouted wheat flour. Commodities·and·markets, 13(1), 82–88. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1410

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE FOOD-STUFFS

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>