Improvement of paper properties for notebooks with the use of compositions of fibrous half-finished products

Authors

Abstract

There have been researched different compositions of fibrous half-finished product in production of notebooks with the necessary properties complex, the maximum amount of sulphate cellulose of softwood and hard wood is determined. The quality comparison of the developed samples has been conducted and the optimal composition for the notebooks production paper has been developed.

Author Biographies

T. GLUSHKOVA, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

S. BARABASH, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate 

References

Глушкова Т. Сучасні вимоги до якості виробів із паперу / Т. Глушкова, С. Барабаш // Товари і ринки. — 2008. — No 1. — С. 121—126.

Фляте Д. М. Свойства бумаги / Д. М. Фляте. — М. : Лесная пром-сть, 1976. — 648 с.; Глушкова Т. Вплив волокнистої маси на властивості офсетного паперу / Т. Глушкова, Л. Коптюх // Товари і ринки. — 2006. — No 2. –– С. 148—153; Кейзер П. М. Бумага для печати как волокнисто-минеральный композит / П. М. Кейзер, А. С. Смолин // Материалы междунар. науч.-практ. конф. "Новое в химии бумажно-картонного производства и полиграфии", 16—18 мая 2006 г. — СПб : ВНИИБ, 2006. — С. 109—112.

Примаков С. П. Технологія паперу і картону / С. П. Примаков, В. А. Барбаш. — К. : Екмо, 2002. — 395 с.

ГОСТ 18510–87. Бумага писчая. Технические условия. –– М. : Изд-во стандартов. — 1988. — 7 с.; ГОСТ 9094–89. Бумага для печати офсетная. Технические условия. — М. : Изд-во стандартов. — 1989. — 10 с.

ДсанПіН No77/13344. Гігієнічні вимоги до друкованої продукції для дітей. –– К. : вид-во МОЗ України, 2007. — 30 с.

Published

2009-01-21

How to Cite

[1]
GLUSHKOVA Т. and BARABASH С. 2009. Improvement of paper properties for notebooks with the use of compositions of fibrous half-finished products. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 6, 2 (Jan. 2009), 129–134.

Issue

Section

IMPROVEMENT OF CONSUMER PROPERTIES OF NONFOODS