The comparative analysis of nutritive and biological value of mussels from the different seas

Authors

  • T. LEBSKAYA Kyiv National University of Trade and Economics
  • I. KURBATOVA Kyiv National University of Agriculture

Abstract

There was determined the highest energy value and biological efficiency of lipids of mussels of the White Sea seaculture in comparison to the mussels of seaculture and natural population of the Black and Japanese Seas. But the biological value of the protein of Black Sea mussels is two times higher than the same value of the White Sea mussels.

Author Biographies

T. LEBSKAYA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

I. KURBATOVA, Kyiv National University of Agriculture

сandidate of biology science, associate professor

References

Лагунов Л. Л. Технология продуктов из беспозвоночных / Л. Л. Лагунов, Н. И. Рехина. — М. : Пищевая пром-сть, 1967. — 126 с.; Пищевой продукт из мидий для лечебно-профилактических целей / Л. Л. Лагунов, Н. И. Рехина, М. В. Новикова и др. // Технология рыбных продуктов : сб. науч. тр. ВНИРО. — М., 1997. — С. 87—93; Бабенко Л. А. Пищевая ценность мяса мидий Mytilus galloprovincialis Lam. естественных и искусственных популяций / Л. А. Бабенко, К. И. Бабушкина // Промысловые двустворчатые моллюски-мидии и их роль в экосистемах : сб. Зоологического ин-та АН СССР. — Л., 1979. — С. 14—15; Бабенко Л. А. Биохимический состав мяса мидий искусственных и естественных популяций / Л. А. Бабенко, К. И. Бабушкина // Экспресс информация ЦНИИТЭИРХ. — М., 1981. — С. 12—14. — (Серия "Обработка рыбы и морепродуктов" ; Вып. 3).

Бабенко Л. А. ... С. 14—15; Бабенко Л. А. ... С. 12—14; Ромашина Е. А. Липиды и жирные кислоты съедобной мидии, выращиваемой в заливе Восток Японского моря / Е. А. Ромашина, Н. В. Жукова, В. П. Шеина // Биология моря. — 1987. — No 3. — С. 14—17; Лебская Т. К. Химический состав и биохимические свойства гидробионтов прибрежной зоны Баренцева и Белого морей / Т. К. Лебская, Ю. Ф. Двинин, Л. Л. Константинова и др. — Мурманск : изд-во ПИНРО, 1998. — 150 с.; Новикова М. В. Разработка технологии получения биологически активных добавок из гидробионтов и отходов их разделки : автореф. дис. на соискание степени докт. техн. наук / М. В. Новикова. — М., 2003. — 50 с.; Терентьев В. А. Изучение возможности получения кислотного гидролизата из мелких беломорских мидий марикультуры / В. А. Терентьев // Новые белковые продукты на основе гидробионтов : сб. науч. тр. ВНИРО. — М., 1989. — С. 150—156; Федоров А. Ф. Продукционные возможности мидии (Mytilus edulis L.) в марикультуре Мурмана / А. Ф. Федоров. — Апатиты : изд-во Мурманского морского биологического ин-та, 1987. — 103 с.

Горомосова С. А. Основные черты биохимии энергетического обмена мидий / С. А. Горомосова, А. З. Шапиро. — М. : Легкая пром-сть, 1984. — 120 с.; Лебская Т. К. ... 150 с.

Лагунов Л. Л. ... 126 с.; Лебская Т. К. ... 150 с.; Терентьев В. А. ... С. 150—156; Федоров А. Ф. ... 103 с.; Новикова М. В. Разработка технологии получения биологически активных добавок из гидробионтов и отходов их разделки : автореф. дис. на соискание науч. степени докт. техн. наук. / М. В. Новикова. — М., 2003. — 50 с.

Стоник В. А. Морские физиологически активные вещества / В. А. Стоник // Вестник ДВО РАН. — 1999. — No 4. — С. 25—33.

Терентьев В. А. ... С. 150—156; Новикова М. В. ... 50 с.; Бабенко Л. А. ... С. 12—14.

Терентьев В. А. ... С. 150—156; Лебская Т. К. ... 150 с.; Ромашина Е. А. ... С. 14—17.

Покровский А. А. Метаболические аспекты фармакологии и токсикологии пищи / А. А. Покровский. — М. : Медицина. — 1979. — 184 с.; Пилат Т. П. Биологически активные добавки к пище: теория, производство, применение / Т. П. Пилат, А. А. Иванов. — М. : Авваллон, 2002. — 710 с.

Ромашина Е. А. ... С. 14—17.

Published

2009-01-21

How to Cite

[1]
LEBSKAYA Т. and KURBATOVA І. 2009. The comparative analysis of nutritive and biological value of mussels from the different seas. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 6, 2 (Jan. 2009), 108–113.

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY