The fresh spinach use in technology of functional purpose jelly
Abstract
The article offers the technology of jelly on the basis of fresh spinach and gelatinizing agent, which consists of k-carrageenan, the gum of algarroba, modified starch and sodium citrate. The vitamin and mineral composition was researched, and it proved that the use of fresh spinach as a natural source of folic acid expands the assortment of functional purpose foodstuffs.
References
Витамины / Под ред. М.И. Смирнова. – М.: Медицина, 1974. – С. 302-333.
Назарова І.Б., Посипкіна Н.М. Репродуктивне здоров’я та планування сім’ї. – К.: Медицина, 2007. – 222 с.
Гонський Я.І., Максимчук Т.П., Калинський М.І. Біохімія людини. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2002. – С. 422-423.
Арсеньєва Л., Дробот В. Бродильну активність дріжджів поліпшують фолієвою кислотою // Хлібопекарська і кондитерська пром-сть України. – 2005. – No 7–8. – С. 16-17.
Смоляр В.І. Фізіологія та гігієна харчування. – К.: Здоров’я, 2000. – С. 95-97.
Чаховський И.А. Культура питания. – Минск: БелЭн, 1993. – 541 с.
Сборник рецептур и кулинарных изделий. – К.: А.С.К., 1998. – 656 с.
Филлипс Г.О. и др. Справочник по гидроколлоидам. – СПб.: Гиорд, 2006. – 536 с.
Корецька І., Ковалевська Є. Реологічні властивості розчинів гідроколоїдів // Харчова і переробна пром-сть. – 2006. – No 1. – С. 10-11.
Пищевая химия / Под. ред. А.П. Нечаева. – СПб.: ГИОРД, 2007. – 640 с.
http://fordoctors.ru/specpr/5237.html; http://e-science.ru/chemistry/theory/?t=615 .