Technology of milk and vegetable drinks with radio-protective effect
Abstract
Dairy and vegetable beverages with radio-rotective function are developed. Chemical composition and organoleptic value are investigated. The developed samples of drinks satisfy the daily need in nutrients that have radio-protective effect by 15-20%. The designed drinks are recommended for consumption by employees of the zone of alienation and those who live in environmentally polluted area.
References
Пересічний М. І. Технологія продуктів харчування функціонального призначення / М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, Д. В. Федорова. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. — 718 с.
Осипова Л. А. Функциональные напитки : монографія / Л. А. Осипова, Л. В. Капрельянц, О. Г. Бурдо. –– Одесса : Друк, 2007. –– 288 с.
Carpenter A. R. Healthy Eating Every Day / Ann Ruth Carpenter, Finley E. Carrie. — s. l. –– Human Kinetics Publishers, 2005. –– 247 p.
Капрельянц Л. В. Функціональні продукти : монография / Л. В. Капрельянц, Л. А. Осипова. –– Одесса : Друк, 2003. –– 312 с.
Применение пектинов для ускоренного выведения радионуклидов из организма детей в регионах, пострадавших от Чернобыльской катастрофы. — Режим доступа : http://belradinstitute.boom.ru/pectinru1.htm.
Пересичный М. И. Рациональное питание в условиях ионизирующей радиации / М. И. Пересичный, Т. А. Пятницкий, Д. М. Якименко. –– К. : Лыбидь, 1992. ––192 с.
Blake S. Vitamins and Minerals Demystified / Steve Blake. — s. l. — Mcgraw-hill Professional Publishing, 2007. — 242 p.
Здобнов А. И. Збірник рецептур національних страв та кулінарних виробів / А. И. Здобнов, В. А. Циганенко, М. И. Пересічний. — К. : А.С.К., 1998. — 656 с.