Quality and safety of kitchen utensils of polymer materials
Abstract
The problem of polymer kitchen utensils safety has been considered. There has been given information about labeling and safety indicators of products. The results of quality assessment and safety of throw-away kitchen utensils available on the Ukrainian market are presented.
References
Самсонова И. Одноразовая посуда побеждает качество / И. Самсонова // Продукты питания. — 2003. — No 22. — С. 36—37.
Гончаренко А. Сертификация и борьба за экологичность / А. Гончаренко. — Режим доступа к журн. : http://polymers-money.com/journal/onlinejournal/2005/june/crockery.
Раз стаканчик... и только раз. — Режим доступа к журн. : http://www.test.org.ua/ru/tests/test-957.html.
Шефтель В. О. Вредные вещества в пластмассах / В. О. Шефтель. — М. : Химия, 1991. — 544 с.
Шибирин Е. В. Полимеры, способные разлагаться под влиянием факторов окружающей среды (обзор) / Е. В. Шибирин // Экология и ресурсосбережения. — 2002. — No 2. — С. 53—59.
Допустимые миграции (ДКМ) химических веществ, выделяющихся из полимерных и других материалов, контактирующих с пищевыми продуктами и методы их определения. СанПиН 42123–86. Санитарные нормы. — М. : изд-во МЗ СССР, 1986. — 15 с.
Материалы полимерные. Методы испытания на стойкость к воздействию температуры. ГОСТ 9.715–86. — М. : Изд-во стандартов, 1998. — 8 с.