Patterns of biochemical processes in fresh fruit, vegetables and mushrooms during storage

Authors

  • V. DJATLOV Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky
  • I. MEDVEDKOVA Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky
  • N. POPOVA Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky

Abstract

The article defines the general patterns and interrelation between the change of ratio of contents of albumen and globulin, intensity of breathing, colour of apples skin and sporiferous layers of champignons, stored under different conditions. It was observed that one of the main factors of preservation of plant production is ageing of proteins, and the quantitative ratio of albumen and globulin is the objective indicator of the level of fruit, vegetables and mushrooms ripeness and can be used to forecast their preservation.

Author Biographies

V. DJATLOV, Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky

doctor of technical sciences, professor

I. MEDVEDKOVA, Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky

candidate of technical sciences, associate professor

N. POPOVA, Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky

assistance lecturer

References

Гребинский С. Биохимия растений : монография / С. Гребинский. — Львов : изд-во Львовского университета, 1967. — 270 с.

Мхитарян Х. А. Сохранение качества и снижение потерь при холодильном хранении яблок : автореф. дис. на соиск. ученой степ. канд. техн. наук : спец. 05.18.15 / Х. А. Мхитарян. — М., 1988. — 16 с.

Метлицкий Л. В. Основы биохимии плодов и овощей / Л. В. Метлицкий. — Экономика, 1976. — 347 с.

Дятлов В. В. Вплив плiвкового покриття на збереженість яблук / В. В. Дятлов // Обладнання та технологїї харчових виробництв : зб. наук. праць Донецького держ. ун-ту економіки і торгівлі. — Донецьк, 2000. — Вип. 4. — С. 136—142.

Петров К. М. Методы биохимии растительных продуктов / К. М. Петров. — К. : Вища школа, 1978. — 222 с.

Широков Е. П. Практикум по технологии хранения и переработки плодов и овощей / Е. П. Широков. — М. : Колос, 1974. — 222 с.

Kassirer J. P. For diagnostic determination of urea (BUN) / J. P. Kassirer // New Endj. Med. — 1971. — N 3. — P. 395.

Schettler G. Triglyceride / G. Schettler, E. Nussel // Arbeitsmed. Sozialmed. Chol. Praventiv. Med. — 1975. — Vol. 10. — P. 25.

Адлер С. А. Измерение плазменных белков в диагностических целях / С. А. Адлер. — М. : Медицина, 1974. — 175 с.

Ткачук В. А. Клиническая биохимия / В. А. Ткачук. — М. : ГЭОТАР-Мед, 2004. — 515 с.

Дятлов В. В. Сохраняемость яблок с защитным пленочным покрытием : монография / В. В. Дятлов. — Донецк : ДонГУЭТ, 2004. — 214 с.

Дятлов В. В. Зміна фракційного складу білкових речовин під час зберігання шампіньйонів / В. В. Дятлов, Н. О. Попова // Вісник Донецького нац. ун-ту економіки і торгівлі, сер. "Технічні науки". — 2008. — No 1 (37). — С. 85—89.

Медведкова І. І. Якість і збереженість свіжих тепличних томатів із застосуванням обробки плівкоутворювальною композицією : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.15 / І. І. Медведкова. — Донецьк, 2007. — 20 с.

Гликопротеины ; под ред. А. Готтшалка. — М. : Мир, 1969. — Т. 2. — 300 с.

Кульберг А. Я. Биохимия / А. Я. Кульберг, И. А. Тарханова. — М. : Медицина, 1964. — 361 с.

Ленинджер А. Биохимия / А. Ленинджер. — М. : Мир, 1976. — 956 с.

Published

2009-06-15

How to Cite

[1]
DJATLOV В., MEDVEDKOVA І. and POPOVA Н. 2009. Patterns of biochemical processes in fresh fruit, vegetables and mushrooms during storage. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 7, 1 (Jun. 2009), 77–85.

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY