Influence of blanching parameters on color characteristic of tomatoes
Abstract
The article researches the possibilities of use of optical methods of control to assess the color of tomatoes, processed in 0.5 – 4.0 % water solution of rosehips at different temperature of blanching. According to the results of color characteristics - spectral coefficient of reflection, tone, purity, color brightness and full color distinction – the optimal regime of tomatoes blanching was chosen.
References
Заявка 2166194 Япония, МКИ С 11 В 5/00 09 К 5/24. Антиоксиданты / М. Натаке, К. Имода, Т. Ямамото (Япония). — No 63–321635 ; заявл. 20.12.88 ; опубл. 26.06.90. –– Кокай токке кохо. –– No 73. — 3 с.
Мерзаметов М. М. Изучение ингибирующего действия антиокислителей в пищевых животных жирах и маслах / М. М. Мерзаметов : материалы 4-й Всесоюзной науч.-техн. конф. ["Разработка конкурированных продуктов питания"]. — Кемерово, 1991. — С. 151—152.
Данилова Л. А. Природні антиоксиданти / Л. А. Данилова // Харчова та переробна пром-сть. — 2003. — No 3. — С. 18—19.
Демидов І. Застосування антиоксидантів визнано доцільним / І. Демидов, Л. Данилова // Харчова та переробна пром-сть. — 1996. — No 2. — С. 27.
Данилова Л. А. Антиоксиданты из растительного сырья / Л. А. Данилова : материалы междунар. науч.-техн. конф. ["Информационные технологии: наука, техника, технология, оборудование, здоровье"]. — Ч. 4. — Харьков, 1997. — C. 209—211.
Пархаєва Н. В. Дослідження антиоксидантної властивості листя вишні та чорної смородини : зб. наук. праць. –– Донецьк : Дон ДУЕТ, 2000. –– С. 175––181.