Genetically determined economic-commodity indicators of pumpkin grades, depending on their ontogenesis stage in the conditions of Polissia
Abstract
The article carries out comparative estimation of economic-commodity properties of pumpkins zoned in the territory of Polissia, with long-term grade researching data from the south of Ukraine. Warm procurement degree of different pumpkins grades is defined, their chemical compound and culinary properties caused by genetic influence and ontogenesis features are analyzed.
References
Колтунов В. А. Зберігання гарбузових плодів / В. А. Колтунов, Л. М. Пузік. — Х. : Наукове видання, 2004. — 365 с.
ДСТУ 3190–95. Гарбузи продовольчі свіжі. Технічні умови. — К. : Держспоживстандарт України, 1995. — 11 с.
ГОСТ 28562–90. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ. — М. : Изд-во стандартов, 1990. — 15 с.
ГОСТ 5303–89. Изделия кондитерские. Методы определения сахара. — М. : Изд-во стандартов, 1989. — 16 с.
Орлова Н. Я. Теоретичні основи товарознавства. Продовольчі товари. Практикум : посіб. / Н. Я. Орлова. — К. : Київ. нац. торг-екон. ун-т, 2008. — С. 90—91.
ДСТУ 4305:2004. Фрукти, овочі та продукти їх переробки. Метод визначення вмісту каротину. — К. : Держспоживстандарт України, 2004. — 24 с.
Исследования по хранению плодов, овощей и винограда. Методические указания / С. Ю. Дженеев, В. И. Иванченко, Е. Л. Дженеева и др. — Ялта : Украинская академия аграрных наук. Институт винограда и вина "Магарач", 1997. — 103 с.
Носко Б. С. Довідник з агрохімічного та агроекологічного стану ґрунтів України / Б. С. Носко, Б. С. Прістер, М. В. Лобода. — К. : Урожай, 1994. — 333 с.
Лымарь А. О. Бахчевые культуры / А. О. Лымарь. — К. : Аграрна наука, 2000. — 330 с.
Колтунов В. А. Наукові основи формування товарної якості плодів гарбуза / В. А. Колтунов, М. В. Вовк // Наук. вісник Полтавського ун-ту споживчої кооперації України. — № 1 (28). — 2008. — С. 74—78.
Буричев Х. И. Справочная книга бахчевода / Х. И. Буричев ; под ред. В. Ф. Белика. — М. : Колос, 1984. — 143 с.
Колтунов В. А. Плодоовочеві товари / В. А. Колтунов : навч. посіб. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2009. — 356 с.
Сперанский В. Г. Биологические основы сохраняемости плодов и овощей / В. Г. Сперанский. — М. : Гос. изд-во торговой литературы, 1961. — 127 с.
Колесник І. І. Вихідний матеріал культурного генофонду роду Cucurbita L. та використання його в селекції : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук : спец. 06.01.05 / І. І. Колесник ; Ін-т рослинництва ім. В. Я. Юр’єва УААН. — Х., 2003. — 20 с.