Optimization of receipts of vegetable and cheese pastes
Abstract
The article presents the results of modeling vegetable home-made cheese pastes by means of vector (multicriteria) optimization. The pastes on the basis of non-fatty sour-milk home-made cheese and puree from white roots (celery, parsley or parsnip) with the predetermined organoleptic parameters, balanced according to physiologic norms and nutritive value have been created. Optimized pastes can be referred to dietary and medical-prophylactic products by the chemical contents.
References
Кочеткова А. А. Функциональные продукты в концепции здорового питания / А. А. Кочеткова // Пищ. пром-сть. — 1999. — № 3. — С. 4—5.
Лунев О. Н. Разработка творожных паст функционального назначения с использованием добавок растительного происхождения и "йодказеина" : автореф. дис. на соиск. уч. степ. канд. техн. наук / О. Н. Лунев ; Воронеж. гос. технол. акад. — Воронеж, 2005. — 22 с.
Павлова Ж. П. Творожные изделия с фитокомпонентами / Ж. П. Павлова, Т. В. Парфенова, Ю. А. Гречкина // Молочная пром-сть. — 2006. — № 10. — С. 58—59.
Norback J. P. Optimization and Making Products / J. P. Norback, R. E. Steven // Food Technology. — 1983. — N 1. — P. 73—80.
Пахомов А. Н. Разработка метода многокритериальной оптимизации пищевых рационов по показателям сбалансированности и функциональности / А. Н. Пахомов // Известия ВУЗов. Пищевая технология. — 2004. — № 5—6. — С. 124—125.
Улянич О. І. Зелені та пряносмакові овочеві культури / О. І. Улянич. — К. : Дія. — 2004. — 167 с.
Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії : наказ Міністерства охорони здоров’я України № 272 від 18 лист. 1999 р.
Курицкий Б. Я. Оптимизация вокруг нас / Б. Я. Курицкий. — М. : Машиностроение, 1989. — 144 с.