The peculiarities of chemical composition and prospect of the use of dietary addition "Skvamarin"

Authors

  • Tatiana LEBSKA Kyiv National University of Trade and Economics
  • Lyubov GRIGORIEVA Medved’s Institute of Ecohygiene and Toxicology
  • Petro KARPOVEC Medved’s Institute of Ecohygiene and Toxicology

Abstract

The article analyzed the existed data and the results of authors’ own research on the expediency of creation of dietary additive "Skvamari" based on the combination of amaranth oil and fish oil from the liver of the Black Sea shark Katran. The product has the biologically effective lipids such as phospholipids, squalene, phytosterols, vitamin E, fatty acids ω-6, ω-3, which are recommended by dieticians for normalization of  lipid metabolism and improvement of the immune status of the organism.

Author Biographies

Tatiana LEBSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of technical sciences, professor

Lyubov GRIGORIEVA, Medved’s Institute of Ecohygiene and Toxicology

Petro KARPOVEC, Medved’s Institute of Ecohygiene and Toxicology

Leading Research Scientist

References

Рамбеза Е. Новые направления исследований в области традиционных технологий переработки рыбы : науч.-техн. сб. / Е. Ф. Рамбеза, Л. С. Байдалинова. — Т. 2. — Калининград : Изд-во АтлантНИРО, 1996. — С. 47—54.

Тутельян В. А. Стратегия развития, применения и оценки эффективности биологически активных пищевых добавок к пище / В. А. Тутельян // Вопросы питания. — 1996. — № 6. — С. 3—11.

Пат. 2129809 RU Российская Федерация, МКИ 6 А 23 L 1/325, А 61 К 35/60,А 23 Р 1/04. Способ получения пищевого продукта в капсулах / А. В. Захарчук, Е. Г. Гневушев, А. А. Арутюнян. — № 98107294/13 ; заявл. 24.04.98 ; опубл. 10.05.99, Бюл. № 10. — 1 с.

Ржавская Ф. Жиры рыб и морских млекопитающих / Ф. Ржавская. — М. : Пищевая пром-сть, 1976. — 470 с.

Ackman R. G. Total lipid and nutritionally important fatty acids of some Nova Schotia fish and shellfish food products / R. G.Ackman, C. MсLeod // J. Tood Sci. Technol. — 1988. — Vol. 21. — N 4. — P. 390—398.

Пат. 2162647 Российская Федерация, МКИ 7 А 23 L 1/325. Способ обогащения рыбного жира биологически активными веществами из беспозвоночных гидробионтов / Т. К. Лебская, Г. М. Дубницкая, Г. Ф. Байдалина. — № 99102228/13 ; заявл. 04.02.99 ; опубл. 10.02.01, Бюл. № 4. — 1 с.

Влияние масла амаранта на показатели липидного обмена у больных ишемической болезнью сердца и гиперлипопротеидемией / К. В. Гонор, А. В. Погожева, С. Н. Кулакова и др. // Вопросы питания. — 2006. — Т. 75, № 3. — С. 17—21.

Масло амаранта: особенности химического состава и влияние на показатели липидного обмена у крыс / С. Н. Кулакова, А. Л. Поздняков, И. И. Корф и др. // Вопросы питания. — 2006. — Т. 75, № 3. — С. 36—42.

Панкова Н. И. Фонофорез амарантового масла при лечении некоторых заболеваний слизистой оболочки полости рта / Н. И. Панкова, А. Р. Сидоренко // 2-й междунар. симп. "Нетрадиционные растения и перспективы их использования", 12–14 сент. 1997 г. : материалы симп. — М : Пущино, 1997. — С. 152.

Методические рекомендации 2.3.1. 19150–04. Рациональное питание. Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ : утв. Федеральной службой по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека от 02 июля 2004 г. — 24 с.

ГОСТ 7636–85. Рыба, морские млекопитающие, морские беспозвоночные и продукты их переработки. Методы анализа. — М. : Изд-во стандартов, 1991. — С. 63—84.

ГОСТ 30418–96. Масла растительные. Метод определения жирнокислотного состава. — [Введ. 1998—01—01]. — М. : Изд-во стандартов, 1998. — 5 с.

Влияние диеты, содержащей полиненасыщенные жирные кислоты семейства омега три, на биохимические показатели и жирнокислотный состав клеточных мембран больных ишемической болезнью сердца и семейной гиперлипидемией / М. А. Самсонов, М. М. Левачев, А. В. Погожева и др. // Вопросы медицинской химии. — 1992. — Т. 38, № 3. — С. 22—24.

Применение растительных и животных источников ПНЖК омега-3 в диетотерапии сердечно-сосудистых больных / В. А. Тутельян, М. А. Самсонов, М. М. Левачев и др. — М : Изд-во Института питания РАМН, 1999. — 54 с.

Published

2010-06-04

How to Cite

[1]
LEBSKA Т., GRIGORIEVA Л. and KARPOVEC П. 2010. The peculiarities of chemical composition and prospect of the use of dietary addition "Skvamarin". INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 9, 1 (Jun. 2010), 67–73.

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE HEALTHY FOOD-STUFFS