Establishing the shelf life of natural flavors of aromatic raw materials

Authors

  • Olga KOVAL National University of Food Technologies
  • Natalia FROLOVA National University of Food Technologies
  • Iryna SILKA National University of Food Technologies

Abstract

Based on the research, a mathematical model of the process of change of quality indicators has been created, which can include all the factors that influence the rate of accumulation of negative indicators in storage, which allows to predict the shelf life of natural flavors.

Author Biographies

Olga KOVAL, National University of Food Technologies

candidate of technical sciences, associate professor

Natalia FROLOVA, National University of Food Technologies

candidate of technical sciences, associate professor

Iryna SILKA, National University of Food Technologies

Junior Research Scientist

References

Закон України "Про безпечність та якість харчових продуктів " : від 06.09.2005 р., No 2809–IV.

Стелле Р. Срок годности пищевых продуктов: расчет и испытание / Р. Стелле ; пер. с англ. В. Широкова. — СПб. : Профессия, 2006. — 480 с.

Ароматизатори натуральні із ефірних олій. Технічні умови : ТУ У 24.6–22961668–007:2007. — [Чинні від 2007—01—10]. — К. : Держспоживстандарт України, 2007. — 15 с.

Изменение состава эфирного масла при разных сроках хранения сырья / А. В Ткачева, Е. А. Королюка, М. С. Юсупов и др. // Химия растительного сырья. — 2002. — No 1. — С. 19—30.

Николаева М. А. Товароведение потребительских товаров. Теоретические основы / М. А. Николаева. — М. : НОРМА, 2003. — 283 с.

Пат. 45835 Україна, МПК7 С11 В1/10, С11 В9/02. Спосіб отримання натуральних ароматизаторів "Кминні аромати" / Фролова Н. Е., Українець А. І., Чепель Н. В., Силка І. М., Науменко К. А. ; замовник і патентовласник Націон. ун-т харч. техн. — No 200906561 ; заявл. 23.06.2009 ; опубл. 25.11.2009, Бюл. No 22.

Олії ефірні. Загальні настанови щодо хроматографічних профілів : ДСТУ ISO 11024-1:2005. — [Чинний від 2005—01—10]. — К. : Держспоживстандарт України, 2005. — 42 с.

Фридман Р. А. Парфюмерия / Р. А. Фридман. — М. : Пищепромиздат, 1955. — 528 с.

Published

2011-12-21

How to Cite

KOVAL О., FROLOVA Н., & SILKA І. (2011). Establishing the shelf life of natural flavors of aromatic raw materials . "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 12(2), 149–155. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1507

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY