Mineral composition of a structured product on the basis of lactic sour curd

Authors

  • Mykola PERTSEVIY Kharkiv State University of Food Technology and Trade
  • Tetiana KUZNETSOVA Kharkiv State University of Food Technology and Trade
  • Yuriy SAVGIRA Kharkiv State University of Food Technology and Trade

Abstract

Mineral composition of a product structured on the basis of lactic acid non-fat curd using sunflower seeds concentrate was investigated. Mineral composition was determined by the portable energy dispersible X-ray fluorescence analyzer Elvax-med, developed on a base of STC "Viria" (Kiev). It has been established that the product is a source of biologically important mineral elements.

Author Biographies

Mykola PERTSEVIY, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

postgraduate

Tetiana KUZNETSOVA, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

candidate of chemical sciences, associate professor

Yuriy SAVGIRA, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

candidate of chemical sciences, professor

References

Натуральне сыры с использованием сырья немолочного происхождения / Н. Ф. Горелова, В. П. Головков, A. B. Чубенко и др. // Сыроделие. — 1999. — No 1. — С. 12—13.

Васильев Д. С. Подсолнечник / Д. С. Васильев. — М. : Агропромиздат, 1990. — 174 с.

Попкова Г. Ю. Творожные изделия и новые технологии / Г. Ю. Попкова, В. А. Могильный // Молочная пром-сть. — 2008. — No 8. — С. 12—13.

Неумывакин И. П. Подсолнечник. На страже здоровья / И. П. Неумывакин. — М. : Диля, 2010. — 121 с.

Іхно М. П. Науково-практичні основи отримання та використання харчового безлушпинного ядра соняшника: дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.06 : захищ. 30.09.2004 : затв. 26.04.2005 / Микола Петрович Іхно. — Х., 2004. — 255 с.

Technologies of Food Product on the Base of Milk Protein : the monograph / [F. V. Pertseviy, P. V. Hurskyi, S. L. Yurchenko and oth.]. — Kh. : ChSUFT, 2009. — 204 p.

Показники безпечності та біологічної цінності кулінарного структурованого продукту на основі знежиреного сиру з використанням концентрату ядра насіння соняшника / [М. Ф. Перцевой, В. О. Коваленко, Л. О. Чернова та ін.] // Обладнання та технології харчових виробництв : темат. зб. наук. праць / ДонНУЕТ. — 2011. — Вип. 26. — С. 258—264.

Макро- та мікроелементи (обмін, патологія та методи визначення) : моногр. / [Погорєлов М. В., Бумейстер В. І., Ткач Г. Ф. та ін.]. — Суми : Вид-во СумДУ, 2010. — 147 с.

Shiraishi K. Simultaneous Multielement Analysis of Diet Samples by Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry and Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectrometry / K. Shiraishi, J. F. McInroy, Y. Igarashi // J. Nutr. Sci. Vitaminol. — 1990. — Vol. 36. — Р. 81—86.

Sun D. Determination of Thirteen Common Elements in Food Samples by Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectrometry: Comparison of Five Digestion Methods / D. Sun, J. K. Waters, T. P. Mawhinney // J. AOAC Int. — 2000. — Vol. 83. — Р. 1218—1224.

Guinn V. Neutron Activation Analysis its Application to the Analysis of Food Products / V. Guinn // Journal of the American Oil Chemists’ Society. — 1968. — Vol. 45. — P. 767—773.

Determination of trace elements in food by neutron activation analysis / A. Chatt, H. S. Dang, B. B. Fong [and oth.] // Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry. — 1988. — Vol. 124. — P. 65—77.

Freeh W. Recent developments in atomizers for electrothermal atomic absorption spectrometry / W. Freeh // Fresenius J. Anal. Chem. — 1996. — Vol. 355. — P. 475—486.

Лосев Н. Ф. Основы рентгеноспектрального флуоресцентного анализа / Н. Ф. Лосев, А. Н. Смагунова. — М. : Химия, 1982. — 355 с.

Jenkins R. X-Ray Fluorescence Spectrometry (Chemical Analysis: A Series of Monographs on Analytical Chemistry and Its Applications) / Ron Jenkins. — Fresenius J. Anal. Chem. — 1996. — 355 p.

Харисчаришвили И. З. Анализ микроэлементного состава волос рентгенофлуоресцентным методом и его значение в деле диагностики заболеваний человека / И. З. Харисчаришвили, Б. Е. Горгошидзе // Экспериментальная и клиническая медицина. — 2006. — No 7. — С. 65—67.

Определение тяжелых металлов в волосах человека методами дифференциальной импульсной полярографии и рентгеновской флуоресцентной спектроскопии / [Д. И. Джапаридзе, Н. В. Шавгулидзе, Н. С. Хавтаси и др.] // Український журнал з проблем медицини праці. — 2008. — No 2. — С. 58—63.

Гальченко С. М. Рентгенофлуоресцентний метод визначення мікроелементного складу питної води / С. М. Гальченко, П. А. Коротков, Є. К. Кириленко // Нові технології. — 2009. — No 1. — С. 214—221.

Published

2011-12-21

How to Cite

[1]
PERTSEVIY М., KUZNETSOVA Т. and SAVGIRA Ю. 2011. Mineral composition of a structured product on the basis of lactic sour curd . INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 12, 2 (Dec. 2011), 89–94.

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE HEALTHY FOOD-STUFFS