Mineral composition of a structured product on the basis of lactic sour curd
Abstract
Mineral composition of a product structured on the basis of lactic acid non-fat curd using sunflower seeds concentrate was investigated. Mineral composition was determined by the portable energy dispersible X-ray fluorescence analyzer Elvax-med, developed on a base of STC "Viria" (Kiev). It has been established that the product is a source of biologically important mineral elements.
References
Натуральне сыры с использованием сырья немолочного происхождения / Н. Ф. Горелова, В. П. Головков, A. B. Чубенко и др. // Сыроделие. — 1999. — No 1. — С. 12—13.
Васильев Д. С. Подсолнечник / Д. С. Васильев. — М. : Агропромиздат, 1990. — 174 с.
Попкова Г. Ю. Творожные изделия и новые технологии / Г. Ю. Попкова, В. А. Могильный // Молочная пром-сть. — 2008. — No 8. — С. 12—13.
Неумывакин И. П. Подсолнечник. На страже здоровья / И. П. Неумывакин. — М. : Диля, 2010. — 121 с.
Іхно М. П. Науково-практичні основи отримання та використання харчового безлушпинного ядра соняшника: дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.06 : захищ. 30.09.2004 : затв. 26.04.2005 / Микола Петрович Іхно. — Х., 2004. — 255 с.
Technologies of Food Product on the Base of Milk Protein : the monograph / [F. V. Pertseviy, P. V. Hurskyi, S. L. Yurchenko and oth.]. — Kh. : ChSUFT, 2009. — 204 p.
Показники безпечності та біологічної цінності кулінарного структурованого продукту на основі знежиреного сиру з використанням концентрату ядра насіння соняшника / [М. Ф. Перцевой, В. О. Коваленко, Л. О. Чернова та ін.] // Обладнання та технології харчових виробництв : темат. зб. наук. праць / ДонНУЕТ. — 2011. — Вип. 26. — С. 258—264.
Макро- та мікроелементи (обмін, патологія та методи визначення) : моногр. / [Погорєлов М. В., Бумейстер В. І., Ткач Г. Ф. та ін.]. — Суми : Вид-во СумДУ, 2010. — 147 с.
Shiraishi K. Simultaneous Multielement Analysis of Diet Samples by Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry and Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectrometry / K. Shiraishi, J. F. McInroy, Y. Igarashi // J. Nutr. Sci. Vitaminol. — 1990. — Vol. 36. — Р. 81—86.
Sun D. Determination of Thirteen Common Elements in Food Samples by Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectrometry: Comparison of Five Digestion Methods / D. Sun, J. K. Waters, T. P. Mawhinney // J. AOAC Int. — 2000. — Vol. 83. — Р. 1218—1224.
Guinn V. Neutron Activation Analysis its Application to the Analysis of Food Products / V. Guinn // Journal of the American Oil Chemists’ Society. — 1968. — Vol. 45. — P. 767—773.
Determination of trace elements in food by neutron activation analysis / A. Chatt, H. S. Dang, B. B. Fong [and oth.] // Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry. — 1988. — Vol. 124. — P. 65—77.
Freeh W. Recent developments in atomizers for electrothermal atomic absorption spectrometry / W. Freeh // Fresenius J. Anal. Chem. — 1996. — Vol. 355. — P. 475—486.
Лосев Н. Ф. Основы рентгеноспектрального флуоресцентного анализа / Н. Ф. Лосев, А. Н. Смагунова. — М. : Химия, 1982. — 355 с.
Jenkins R. X-Ray Fluorescence Spectrometry (Chemical Analysis: A Series of Monographs on Analytical Chemistry and Its Applications) / Ron Jenkins. — Fresenius J. Anal. Chem. — 1996. — 355 p.
Харисчаришвили И. З. Анализ микроэлементного состава волос рентгенофлуоресцентным методом и его значение в деле диагностики заболеваний человека / И. З. Харисчаришвили, Б. Е. Горгошидзе // Экспериментальная и клиническая медицина. — 2006. — No 7. — С. 65—67.
Определение тяжелых металлов в волосах человека методами дифференциальной импульсной полярографии и рентгеновской флуоресцентной спектроскопии / [Д. И. Джапаридзе, Н. В. Шавгулидзе, Н. С. Хавтаси и др.] // Український журнал з проблем медицини праці. — 2008. — No 2. — С. 58—63.
Гальченко С. М. Рентгенофлуоресцентний метод визначення мікроелементного складу питної води / С. М. Гальченко, П. А. Коротков, Є. К. Кириленко // Нові технології. — 2009. — No 1. — С. 214—221.