Safety evaluation of sauce products

Authors

Abstract

The new sauces "Soniachnyi", "Balans", "Gorets" and "Veselka", produced on the bases of composition mixtures of protein-fat additive "Super" ECO®, gum arabic (FІBREGUM™), pectin GRINDSTED YF 738, calcium lactate and traditional analogs "Molochniy", "Tkemali", "Bilyi" and "Yabluchnyi" have been studied for safety. It was determined that the content of toxic elements, mycotoxins, pesticides, radionuclides, and the microbiological indicators do not exceed the norms set for such products and are safe after 24 hours of storage. Normative and technological documents for the new sauces were developed and approved.

Author Biographies

Artem ANTONENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

Mykhailo KRAVCHENKO, Kyiv National University of Trade and Economics

postgraduate

References

Технологія продуктів харчування функціонального призначення / М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, С. М. Пересічна та ін. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. — 718 с.

Смоляр В. И. Рациональное питание / В. И. Смоляр. — К. : Наук. думка, 1991. — 368 с.

Антоненко А. Оцінка якості нових соусів підвищеної харчової цінності / А. Антоненко // Товари і ринки. — 2009. — No 1. — С. 58—62.

Антоненко А. Наукове обгрунтування і розроблення фруктових систем як основи для солодких соусів / А. Антоненко, М. Кравченко // Товари і ринки. — 2009. — No 2. — С. 76—82.

Здобнов А. И. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий: Для предприятий общественного питания / А. И. Здобнов, В. А. Цыганенко, М. И. Пересичный. — К. : А.С.К., 1998. — 656 с.

МУ 5778–91 "Стронций-90. Определение в пищевых продуктах". — М. : Минздрав России, 1991.

МУ 5779–91 "Цезий-137. Определение в пищевых продуктах". — М. : Минздрав России, 1991.

Медико-биологические требования и санитарные нормы качества продовольственного сирья и пищевых продуктов : МБТ и СН No 5061–89. — [Введ. 1989—08—01]. — М. : Изд-во стандартов, 1990. — 185 с.

Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137 Cs і 90 Sr у продуктах харчування та питній воді : ГН 6.6.1.1-130–2006. — [Чинний від 1999—01—04]. — К. : Держспоживстандарт України, 1999. — 10 с.

Методические указания. Гигиеническая оценка сроков годности пищевых продуктов : МУ 4.2.727–99. — [Введ. 1999—03—21]. — М. : Минздрав России, 1999. — 24 с.

Published

2010-06-04

How to Cite

ANTONENKO А., & KRAVCHENKO М. (2010). Safety evaluation of sauce products. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 9(1), 184–188. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1555

Issue

Section

PROBLEMS OF GOOD SAFETY

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>