The application of the substances with antimicrobe properties for prolongation of storage periods of black currant

Authors

  • N. OSOKINA Uman’ National University of Gardening
  • O. GERASIMCHUK Uman’ National University of Gardening

Abstract

The positive influence of postharvest treatment of black currant with the solutions of lemon acid (0.4%) and sorbic acid (0.5%), benzonatrium (0.7 %) and ethyl spirit (95.5 %) on keeping quality is substantiated. The advantages of treatment with lemon acid are in the double increasing of the duration of storage of fruits and in the ensuring of their quality and safety.

Author Biographies

N. OSOKINA, Uman’ National University of Gardening

candidate of agricultural science, professor

O. GERASIMCHUK, Uman’ National University of Gardening

lecturer

References

Шишкина Н.С., Лежнева М.Л., Карастоянова О.В. и др. Криогенное замораживание ягод, плодов и овощей // Производство и реализация мороженого, быстрозамороженных продуктов. – 2004. – No 6. – С. 34-37.

Головкин Н.А. Холодильная технология пищевых продуктов. – М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1984. – 238 с.

Люк Э., Ягер М. Консерванты в пищевой промышленности. Свойства и применение: Пер. с нем. – СПб: ГИОР, 2000. – 255 с.

Там само. – 255 с.

Інструкція про порядок санітарно-технічного контролю консервів на вироб- ничих підприємствах, оптових базах, в роздрібній торгівлі та на підприємствах громадського харчування, No1444.77. – 2001. – 92 с.

Люк Э., Ягер М. ... 255 с.

Люк Э., Ягер М. ... 255 с.

Published

2008-06-06

How to Cite

[1]
OSOKINA Н. and GERASIMCHUK О. 2008. The application of the substances with antimicrobe properties for prolongation of storage periods of black currant. INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 5, 1 (Jun. 2008), 162–168.

Issue

Section

GOODS' QUALITY KEEPING