Functional components of mixed vegetable oils with carotene

Authors

  • L. KRICHKOVSKA National Technical University"Kharkiv Polytechnic Institute"
  • A. BELINSKA National Technical University"Kharkiv Polytechnic Institute"
  • O. ZHULINSKA Kharkiv Institute of Trade and Economics of KNUTE

Abstract

There has been developed the vitamin enriched mixed oil from soya , sesame and sunflower oil with balanced fatty acid composition, good taste properties, stable against oxidative deterioration due to natural components having antioxidant as well as prophylactic properties. This product can satisfy the necessary need of humans in β-carotene and essential fat acids ω-6 and ω-3.

Author Biographies

L. KRICHKOVSKA, National Technical University"Kharkiv Polytechnic Institute"

doctor of biological sciences, professor

A. BELINSKA, National Technical University"Kharkiv Polytechnic Institute"

postgraduate

O. ZHULINSKA, Kharkiv Institute of Trade and Economics of KNUTE

postgraduate

References

Рыженков В. Е. Особенности влияния насыщенных и ненасыщенных жирных кислот на обмен липидов, липопротеидов и развитие ишемической болезни сердца / В. Е. Рыженков // Вопросы питания. — 2002. — No 3. — С. 40—45.

Knapp H. R. Physiological and biochemical effects of ω-3 fatty asids in man / H. R. Knapp / Essential Fatty Acids and Eicosanoids ; ed. A. Sinclair, R. Gibson. — Champaign : AOCS Publications, 1993. — P. 330—333.

Левицкий А. П. Идеальная формула жирового питания / А. П. Левицкий. — Одесса: НПА "Одесская Биотехнология". — 2002. — 62 с.

Изучение состояния системы перекисного окисления липидов – антиокислительной защиты при использовании соевого масла у больных ишемической болезнью сердца и гипертонической болезнью / А. В. Погожева, Н. М. Кондакова, Г. Ю. Мальцев [и др.] // Вопросы питания. — 2000. — No 6. — С. 2—32.

Титов В. З. Биологическое обоснование применения полиненасыщенных жирних кислот семейства ω-З в профилактике атеросклероза / В. Н. Титов // Вопросы питания. — 1999. — No 3. — С. 34—41.

Martin-Moreno J. M. The role of olive oil in lowering cancer risk : Is this real gold or simply pinchbeck? / J. M. Martin-Moreno // J. Epidemiologic and Community Health. — 2000. — Vol. 54, N 10. — Р. 726—727.

Смоляр В. І. Концепція ідеального жирового харчування / В. І. Смоляр // Проблеми харчування. — 2006. — No 4. — Р. 14—24.

Торговый дом WJ Group. О продукции. — Режим доступа : http:/www.wjtrade.ru.

Потребительское общество АРГО. Украинский Информационный центр. — Режим доступа : http:/www.argo-shop.com.ua.

Dietary defatted sesame flour decreases susceptibility to oxidative stress in hypercholesterolemic rabbits / M. H Kang, Y. Kawai, M. Naito, T. Osawa // J. Nutr. — 1999. — Vol. 129. — P. 1885—1890.

Free Radical Reactions and Antioxidant Activities of Sesamol: Pulse Radiolytic and Biochemical Studies / Ravi Joshi, M. Sudheer Kumar, K. Satyamoorthy et al. — Режим доступу : http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0489769.

Кричковская Л. В. Природные антиоксиданты / Л. В. Кричковская, Г. В. Донченко, С. И. Чернышов. — Х. : Модель вселенной. — 2002. — 376 с.

ДСТУ 4536:2006. Олії купажовані. Технічні умови. [Чинний від 2008—01—01]. — К. : Держспоживстандарт, 2007. — 26 с.

Published

2011-01-27

How to Cite

KRICHKOVSKA Л., BELINSKA А., & ZHULINSKA О. (2011). Functional components of mixed vegetable oils with carotene. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 10(2), 97–103. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1584

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY