Теchnology of smoothie of radioprotective action
Abstract
The technology and the receipt of smoothie of radioprotective action of grain origin have been developed; its chemical composition has been researched. Developed samples of smoothies satisfy the daily need for radioprotective nutrients by 15–20 %. Developed smoothies are recommended for consumption by employees of the zone of alienation and those, who live in environmentally polluted area.
References
Корзун В. Н. Рациональное питание и технология приготовления блюд при радиационном заражении окружающей среды / В. Н. Корзун // Здоровье и питание. — 1998. — No 2. — С. 12—13.
Осипова Л. А. Функциональные напитки : моногр. / Л. А. Осипова, Л. В. Капрельянц, О. Г. Бурдо. — Одесса : Друк, 2007. — 288 с.
Технологія продуктів харчування функціонального призначення / М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, Д. В. Федорова та ін. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008. — 718 с.
Carpenter A. R. Healthy Eating Every Day / Ann Ruth Carpenter; Finley E. Carrie. — [S. l.] — Human Kinetics Publishers, 2005. — 247 p.
Rottmann L. H. On the Use of Oats in the Gluten–Free Diet / L. H. Rottmann. — [S. l.] — Celiac Sprue Association, 2006. — 417 p.
No harm from five year ingestion of oats in celiac disease / E. K. Janatuinen, T. A. Kemppainen, R. J. K. Julkunen et al. // An international journal of gastroenterology and hepatology. — 2002. — N 50. — P. 332—335.
Витамины, минералы и травы для вашего здоровья : справ. ; пер. с англ. — Париж : Ридерз Дайджест, 2006. — 415 с.
Railey K. How to Improve Fading Memory and Thinking Skills with Nutrition / Karen Railey. — New York : Greenwood Publishing Group, 2003. — 260 p.
Diane H. Morris. Flax reduces inflammation leading to atherosclerosis / Diane H. Morris // New Flax Facts. — 2005. — N 11. — Режим доступу : http: // www. flaxcouncil.Ca/ english/pdf/FF_Atheroscleros_R3.pdf.
Dietary flaxseed alters tumor biological markers in postmenopausal breast cancer / L. U. Thompson, J. M. Chen, T. Li et al. // Clinical cancer research. — 2005. — N 10. — P. 28—35.