Usage of extracts from plant for the manufacturing of alcohol-free drinks

Authors

  • Victoria IVANOVА National University of Food Technology

Abstract

Compositions of several medicinal plant raw materials with potential antioxidant activity were developed. Several recipes of drinks with extracts were created. Оrganoleptic and physicochemical characteristics of the experimental samples of a drink were studied. It was shown that the introduction of extracts improved the nutritional value of a product and causes high content of vitamin С and bioflavonoids

Author Biography

Victoria IVANOVА, National University of Food Technology

candidate of biological sciences, associate professor

References

Домарецький В. А. Технологія екстрактів, концентратів і напоїв із рослинної сировин : підруч. / В. А. Домарецький, В. Л. Прибильський, М. Г. Михайлов ; під ред. В. А. Домарецького. — Вінниця : Нова книга. — 2005. — 408 с.

Free radicals and antioxidants in normal physiological functions and human disease / [M. Valko, D. Leibfritz, J. Moncol et al.] // Int J Biochem Cell Biol. — Vol. 39, is. 1. — 2007. — P. 44—84.

Георгиевский В. Биологически активные вещества лекарственных растений / В. П. Георгиевский, Н. Ф. Комиссаренко, С. Е. Дмитрук. — Новосибирск : Наука, Сиб. отд., 1990. — 333 с.

Ермаков А. И. Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков, В. В. Арасимович. — Л. : Агропромиздат. — 1987. — 430 с.

Романова С. В. Кількісне визначення фенольних сполук / С. В. Романова, С. В. Ковальов // Вісник фармації. — 2009. — No 2. — С. 24 — 26.

Кобзар А. Я. Фармакогнозія в медицині : навч. посіб. / А. Я. Кобзар. — К. : Медицина, 2007. — 544 с.

Абрамова Ж. И. Человек и противоокислительные вещества / Ж. И. Абрамова, Г. И. Оксенгендлер. — Л. : Наука. — 1987. — 232 с.

Published

2011-12-21

How to Cite

[1]
IVANOVА В. 2011. Usage of extracts from plant for the manufacturing of alcohol-free drinks . INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL COMMODITIES AND MARKETS. 12, 2 (Dec. 2011), 69–74.

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE HEALTHY FOOD-STUFFS