Bifidogenic properties of chicory (Cichorium intybus)

Authors

  • B. HOLUB Kyiv National University of Trade and Economics
  • S. DANYLENKO Technology Institute of Milk and Meat of Ukrainian Academy of Agriculture Science
  • H. RUDAVSKA Kyiv National University of Trade and Economics

Abstract

The article presents the results of the research of bifidogenic properties of water extract of chicory root. There was determined the significant bifidogenic effects concerning Bifidobacterium animalis subsp. lactis (bb-12) and Bifidobacterium longum (IMB B 7165).

Author Biographies

B. HOLUB, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

S. DANYLENKO, Technology Institute of Milk and Meat of Ukrainian Academy of Agriculture Science

candidate of technical sciences, senior scientific researcher

H. RUDAVSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of agricultural science, professor

References

Goktepe I. Probiotics in food safety and human health / I. Goktepe, V. K. Juneja, M. Ahmedna ; CRC Press / Taylor & Francis Group, Boca Raton, FL, 2005. — 494 p.

Lauer E. DNA–DNA homology, murein types and enzyme patterns in the type strains of the genus Bifidobacterium / E. Lauer, O. Kandler // Systematic and Applied Microbiology. — 1983. — Vol. 4 (1). — P. 42—64.

Collins M. D. Probiotics, prebiotics, and synbiotics: Approaches for modulating the microbial ecology of the gut / M. D. Collins, G. R. Gibson // American Journal of Clinical Nutrition. — 1999. — Vol. 69 (5). — P. 1052—1057.

Gibson G. R. Dietary modulation of the human colonic microbiota: Updating the concept of prebiotics / G. R. Gibson, H. M. Probert, J. Van Loo, R. A. Rastall, M. B. Roberfroid // Nutrition Research Reviews. — 2004. — Vol. 17 (2). — P. 259—275.

Salminen S. Functional food science and gastrointestinal physiology and function / S. Salminen, C. Bouley, M. C. Boutron-Ruault [et al] // British Journal of Nutrition. — 1998. — Vol. 80. — P. 147—171.

Van Loo J. On the presence of inulin and oligofructose as natural ingredients in the Western diet / J. Van Loo, P. Coussement, L. De Leenheer, H. Hoebregs, G. Smits // Critical Review in Food Science Nutrition. — 1995. – Vol. 35. — P. 525—552.

Roberfroid M. A review of the bifidogenic nature of chicory inulin and its hydrolysis products / M. Roberfroid, J. Van Loo // Journal of Nutrition — 1998. — Vol. 128. — P. 11–19; Santos A. Prebiotics and their long-term influence on the microbial populationsof the mouse bowel / A. Santos, M. San Mauro, D. Marquina Diaz // Food Microbiology. — 2006. — Vol. 23. — P. 498–503; Li D. Prebiotic effectiveness of inulin extracted from edible burdock / D. Li, J. M. Kim, Z. Jin, J. Zhou // Anaerobe. — 2008. — Vol. 14. — P. 29—34.

Hartemink R. Effects of fructooligosaccharides on the human intestinal flora / R. Hartemink, M. J. R. Nout, F.M. Rombouts // Proceedings of Fourth Seminar on Inulin. –– Wageningen, The Netherlands. – 1994. — P. 79––89; Hartemink R. Growth of enterobacteria on fructooligosaccharides / R. Hartemink, K. M. J. van Laere, F. M. Rombouts // Journal of Applied Microbiology. — 1997. — Vol. 83. — P. 367—374.

Голуб Б. О. Цикорій та "Цикорлакт" як складові раціону профілактичного харчування / Б. О. Голуб, Т. М. Денисенко, Н. В. Велика, Т. І. Аністратенко // Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. "Стратегія розвитку туристичної індустрії та громадського харчування", 25—26 жовт. 2000 р. — К. : Київ. нац. екон.-торг. ун-т, 2000. — С. 326—328; Ципріян В. І. Застосування цикорію у фітодієтиці / В. І. Ципріян, Н. В. Велика, Т. І. Аністратенко, Г. Б. Рудавська , Б. О. Голуб // Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. "Оздоровлююче природне харчування, розвантажувальна дієтотерапія", 6—9 жовт. 2000 р., Поляна. — Ужгород : Ужгородський держ. ун-т, 2000. — С. 49—53; CAC/GL 2–1985 (rev. 1–1993) Codex Guidelines on Nutrition Labelling.

Гументик Н. Я. Підвищення продуктивності цикорію та зменшення втрат коренеплодів при збиранні : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук : спец. 06.01.09 "Рослинництво" / М. Я. Гументик. — Київ, 2004. — 20, [1] с.

Голуб Б.О. Использование биокорректоров растительного происхождения в разработке новых видов кофейных напитков специального назначения / Б. О. Голуб // Пищевая пром-сть. — 2001. — No 2. — С. 40—42.

МВК 10.10.2.2.–119–2005. Визначення кількості біфідобактерій у кисломолочних продуктах. Методичні вказівки.

Пирог Т. П. Загальна мікробіологія : [підруч.] / Т. П. Пирог. — К. : НУХТ, 2004. — 471 с.

Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ : метод. рекоменд. 2.3.1. 1915–04 (утв. 2 июля 2004 г.). — М., 2004.

Published

2009-01-21

How to Cite

HOLUB Б., DANYLENKO С., & RUDAVSKA Г. (2009). Bifidogenic properties of chicory (Cichorium intybus). "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 6(2), 40–48. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1729

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY