Propionibacterium influenceon bifidobacterium growthin fermented milk

Authors

  • B. HOLUB Kyiv National University of Trade and Economics
  • S. DANYLENKO Technology Institute of Milk and Meat of Ukrainian Academy of Agriculture Science
  • A. RUDAVSKA Kyiv National University of Trade and Economics

Abstract

There is considered the possibility to use the strains of Propionibacterium for stimulating of Bifidobacterium growth and increasing of their CFU in dairy drinks production. It was shown positive influence of Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii to prebiotical strains of Bifidobacterium animalis ssp. lactis and Bifidobacterium longum CFU forming.

Author Biographies

B. HOLUB, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

S. DANYLENKO, Technology Institute of Milk and Meat of Ukrainian Academy of Agriculture Science

candidate of technical sciences, Senior Research Scientist

A. RUDAVSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of agricultural science, professor

References

Charalampopoulos D. Prebiotics and Probiotics Science and Technology / Dimitris Charalampopoulos, Robert A. Rastall. — s. l. — Springer, 2009. — 1248 р.

Huang Y. The in vivo assessment of safety and gastrointestinal survival of an orally administered novel probiotic, Propionibacterium jensenii 702, in a male Wistar rat model / Y. Huang, L. Kotula, MC. Adams // Food Chemical Toxicology. — 2003. — N 41 (12). — Р. 1781—1787.

Effect of probiotics on constipation, fecal azoreductase activity and fecal mucin content in the elderly / AC. Ouwehand, H. Lagstrom, T. Suomalainen et al. // Annals of Nutrition and Metabism. — 2002. — N 46 (3—4). — P. 159—162.

Probiotic Dairy Products; ed. Adnan Tamime. — s. l. — Blackwell Publishing, 2005. — 218 р.

Some factors affecting the adherence of probiotic Propionibacterium acidipropionici CRL 1198 to intestinal epithelial cells / G. Zarate, V. Morata de Ambrosini, Perez Chaia et al. // Canadian Journal of Microbiology. — 2002. — N 48. — P. 449—457.

The Prokaryotes. A Handbook on the Biology of Bacteria. Vol. 3 : Archaea. Bacteria: Firmicutes, Actinomycetes / ed. Martin Dworkin, Stanley Falkow et al. — Singapore: Springer, 2006. — 1146 p.

High production system of the antibacterial peptide PLG-1 / N. Gollop, D. Toubia, G. B. Shushan et al. // Biotechnology Progress. — 2003. — N 19. — P. 436—439.

Schwenninger S. M. A mixed culture of Propionibacterium jensenii and Lactobacillus paracasei subsp. paracasei inhibits food spoilage yeasts / S. M. Schwenninger, L. Meile // Systematic and Applied Microbiology. — 2004. — N 27. — C. 229—237.

Isolation and identification of a new bifidogenic growth stimulator produced by Propionibacterium freudenreichii ET-3 / K. Isawa, K. Hojo, N. Yoda et al. // Bioscience, Biotechnology, Biochemistry. — 2002. — N 66. — Р. 679—681.

Production of extracellular bifidogenic growth stimulator by anaerobic and aerobic cultivations of several propionibacterial strains / Tomoaki Kouya, Katsuhiro Misawa, Masahito Horiuchi et al. // Journal of Bioscience and Bioengineering. — Vol. 103 (5). — 2007. — Р. 464—471.

Пат. 67660 Україна, МПК 2006 A23C 9/127 C12N 1/20. Спосіб одержання пробіотика "Симбітер-М"/ Янковський Д. С., Димент Г. З., Потребчук О. П., Товкачевська Л. Д. ; заявник і патентовласник ТОВ-фірма "О. Д. Пролісок". — No 2003119885 ; заявл. 04.11.2003 ; опубл. 15.06.2006, Бюл. No 3.

Пат. 10367 Україна, МПК 2006 A23C 9/127 C12N 1/20. Спосіб одержання бактеріальної закваски "Симбітер" і спосіб виробництва бактеріального концентрату з її використанням для кисломолочних продуктів / Янковський Д. С., Димент Г. З., Бондаренко В. М. та ін. ; заявник і патентовласник ТОВ-фірма "О. Д. Пролісок". — No 94010088 ; заявл. 16.12.93 ; опубл. 31.08.98, Бюл. No 4.

МВК 10.10.2.2.–119–2005. Визначення кількості біфідобактерій у кисломолочних продуктах. Метод. вказівки. — К. : Держ. сан.-епід. служба України ; МОЗ України, 2005.

Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Готування досліджуваних проб, вихідної суспензії та десятикратних розведень для мікробіологічного досліджування. Ч. 1 : Загальні правила готування вихідної суспензії та десятикратних розведень (ISO 6887-1:1999, ІDT) : ДСТУ ISO 6887-1:2003. — [Чинний від 1.10.2004]. — К. : Держспоживстандарт України, 2005. — 10 с. (Національний стандарт України).

Молоко і молочні продукти. Визначення кількості мікроорганізмів. Метод підраховування колоній за температури 30 оC (ІDF 100B:1991) ДСТУ IDF 100B:2003. — [Чинний від 1.01.2005]. — К. : Держспоживстандарт України, 2005. — 10 с. (Національний стандарт України).

Степанова Л. И. Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептуры. Т. 1. Цельномолочная продукция / Л. И. Степанова. — СПб. : Гиорд, 1999. — 360 с.

Published

2010-02-11

How to Cite

HOLUB Б., DANYLENKO С., & RUDAVSKA Г. (2010). Propionibacterium influenceon bifidobacterium growthin fermented milk . NTERNATIONAL CIENTIFIC-RACTICAL OURNAL OMMODITIES ND ARKETS, 8(2), 121–128. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1674

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY