Change of biological stability of rabbit fells during preservation

Authors

  • O. KALASHNYK Poltava University of Consumer Cooperation of Ukraine

Abstract

The rabbit fells processed with the preparation Gamma-1 and ultraviolet rays have been investigated. The decisive factor in the choice of method of fur raw material preservation and its efficiency evaluation is change of indices of transformation of its biostability in storage. Gamma-1 (3 grammes/litre) and uviolizing (3 min) have been proved to be the most effective ones. The methods used to process pair rabbit fells allow to reduce microorganisms activity (bacteria, fungi, ray fungi) and have rather stable antimicrobial effect during preservation.

Author Biography

O. KALASHNYK, Poltava University of Consumer Cooperation of Ukraine

assistance lecturer

References

Григорьев Б. С. Химические материалы и технологии обработки пушно-мехового и овчинно-шубного сырья / Б. С. Григорьев. — М. : ООО Алькор Престиж. — 2004. — 48 с.

Совершенствование технологии переработки пушного сырья с целью повышения его санитарного качества / Н. В. Григанова, Б. С. Григорьев, Е. С. Лозневая, Е. А. Тинаева. — М. : ЗАО Издательство ИКАР. — 2002. — 43 с.

Омельченко Н. В. Улучшение потребительских свойств кожевой ткани шубных овчин каракульской породы овец : автореф. дис. на соиск. ученой. степ. канд. техн. наук : спец. 05.19.08. "Товароведение промышленных товаров и сырья легкой промышленности" / Н. В. Омельченко ; Московский кооперативный ин-т. — М., 1989. — 18 с.

Калашник О. В. Використання УФ-випромінювання для первинної обробки шкурки хутряного кроля / О. В. Калашник, Н. В. Омельченко, Г. М. Кожушко // Світлотехніка та електроенергетика. — 2007. — No 2. — С. 50—55.

Технічна мікробіологія : [підруч. ] / Л. В. Капрельянц, Л. М. Пилипенко, А. В. Єгорова та ін. ; за ред. Л. В. Капрельянца. — Одеса : Друк. — 2006. — 308 с.

Пехташева Е. Л. Биоповреждения и защита непродовольственных товаров : [учебн.] / Е. Л. Пехташева. — М. : Мастерство, 2002. — 224 с.

Published

2009-06-15

How to Cite

KALASHNYK О. (2009). Change of biological stability of rabbit fells during preservation. Commodities·and·markets, 7(1), 116–120. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1649

Issue

Section

IMPROVEMENT OF CONSUMER PROPERTIES OF NONFOODS