Assessment of the quality of vegetable juices by their physical parameters

Authors

  • T. ROMANOVSKA National University of Food Technologies
  • I. POBEREZHETS National University of Food Technologies
  • N. DROBA Kyiv National University of Trade and Economics

Abstract

The article researches the physical parameters of vegetable juices: density, coefficient of dynamic viscosity, velocity of ultrasound conductivity, electric conductivity, and indicator of light refraction. On the bases of the research there has been determined the dependence of these indicators on the concentration of vegetable juices, presented by mathematic correlation. The intra-complex coefficients of correlation between them have been calculated. The possibility to determine the mass fraction of soluble dry substances in vegetable juices by their physical parameters has been determined.

Author Biographies

T. ROMANOVSKA, National University of Food Technologies

candidate of technical sciences, associate professor

I. POBEREZHETS, National University of Food Technologies

external doctorate student

N. DROBA, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of pedagogical sciences, associate professor

References

Электрофизические свойства растворов сахарозы / Домарецкий В. А. , Романовский И. А. , Вендичанский В. Н., Романовская Т. И. // Пищевая пром-сть. — 1988. — No 3. — C. 49—50.

Побережець І. І. Контроль якості яблучних соків за їх фізичними властивостями / І. І. Побережець, В. І. Побережець, І. Я. Романовський // Наук. пр. НУХТ. — 2005. — No 16. — C. 110—111.

Романовський І. Я. Зв’язок між фізичними параметрами березового соку / І. Я. Романовський, Т. І. Романовська, І. І. Побережець // Наук. пр. НУХТ. — 2006. — No 20. — C. 58—59.

Патент на винахід (піонерський) No 83695 С2 України, МПК (2006) G01N33/02, G01N29/02. Оптико-акустичний спосіб визначення концентрації сухих розчинних речовин у розчинах / І. І. Побережець, Т. І. Романовська, І. Я. Романовський. — Пріор. 01.06.2006 ; Опубл. 11.08.2008, Бюл. No 15. — 4 с.

Оптико-акустичний критерій визначення концентрації сухих розчинних речовин у рослинних соках / Романовський І. Я., Романовська Т. І., Побережець В. І., Побережець І. І. // Електрифікація та автоматизація сільського господарства. — 2008. — No 1. — C. 41—43.

Пат. 1347 С1 Україна, МКИ5 G01N 33/02 / Пристрій для вимірювання діелектричних властивостей плодовоовочевої продукції / В. І. Лукашенко, П. Д. Мельничук, І. Я. Романовський ; заявник і патентовласник КТІХП. — No 93250347 ; заявл. 15.07.93 ; опубл. 25.03.94, Бюл. No 1. — 6 с.

Длин А. М. Факторный анализ в производстве / А. М. Длин. — М. : Статистика, 1975. — С. 182—199.

Published

2011-01-27

How to Cite

ROMANOVSKA Т., POBEREZHETS І., & DROBA Н. (2011). Assessment of the quality of vegetable juices by their physical parameters. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 10(2), 84–88. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1581

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY