The improvement of vitamin value of frozen sauce like cherries

Authors

  • I. ZAMORSKA Uman’ National University of Gardening

Abstract

The results of the research of vitamin value increasing of frozen sauce like cherries and black currants are presented in the article. There have been researched and chemical composition and organoleptic properties of different types of frozen sauce like mixtures. It was determined that the best, according to the contents of ascorbic acid and the complex of other indicators, is the mixture with the replacement of 60 % of sauce like cherries with strawberries and black currant in equal proportions. It was recommended for the use in confectionary industry as a filling for milk products and canned food production.

Author Biography

I. ZAMORSKA, Uman’ National University of Gardening

candidate of agriculture science,senior lecturer

References

Беленко Е. Л. Качество и биологическая ценность плодово-ягодных смесей при замораживании и хранении / Е. Л. Беленко, В. И. Иванченко, Н. В. Баранова // Садоводство и виноградарство. — 1997. — No 4. — С. 12—13; Биохимический состав и качество плодово-ягодного сырья для приготовления замороженных пюреобразных смесей / В. И. Иванченко, А. Э. Модонкаева, Е. Л. Беленко, Н. В. Баранова // Хранение и переработка сырья. — 1996. — No 1. — С. 39.

ГОСТ 28562–90. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ. –– М. : Изд-во стандартов, 1990. — 15 с.

Найченко В. М. Практикум з технології зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства / В. М. Найченко. — К. : ФАДА, ЛТД, 2001. — 211 с.

ГОСТ 25555.0–82. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности. — М. : Изд-во стандартов, 1982. — 4 с.

Плешков Б. П. Практикум по биохимии растений / Б. П. Плешков. — М. : Колос, 1976. — 254 с.

Методические указания по проведению исследований с быстрозамороженными плодами, ягодами и овощами. — М. : ВАСХНИЛ, 1984. — 25 с.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. — 5-е изд., доп. и перераб. — М. : Агропромиздат, 1988. — 351 с.

Орлова Н. Я. Заморожені плодоовочеві продукти: проблеми формування асортименту та якості / Н. Я. Орлова, С. О. Белінська. — К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005. — 336 с.

Published

2009-01-21

How to Cite

ZAMORSKA І. (2009). The improvement of vitamin value of frozen sauce like cherries. NTERNATIONAL CIENTIFIC-RACTICAL OURNAL OMMODITIES ND ARKETS, 6(2), 81–85. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1735

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY