The improvement of the production technology of biological active additive made of Black Sea mussels

Authors

  • O. BYTYUTSKA South Scientific and Research Institute of Sea Fish Farm and Oceanography (Kerch, Ukraine)

Abstract

There has been developed and scientifically substantiated the technological diagram for obtaining a new dietary additive – protein-carbohydrate concentrated product of mussels for medical and sanitary nutrition. Its novelty is in phased use of ferments of starch-splitting and proteolytic action during the hydrolysis of the cultivated mussel. The use of barley malt instead of "Orasi" preparation enabled enrichment of the concentrate with nutrients, reduce the loss of proteolytic element in 5–7 times, decrease the duration of hydrolyze in 2–3 times and energy intensity of the process in comparison to the earlier developed technology of obtaining protein-carbohydrate mussels concentrate.

Author Biography

O. BYTYUTSKA, South Scientific and Research Institute of Sea Fish Farm and Oceanography (Kerch, Ukraine)

head of the laboratory chief of biotechnological studies

References

Лагунов Л. Л. Технология продуктов из беспозвоночных / Л. Л. Лагунов, А. И. Рехина. — М. : Пищевая пром-сть, 1967. — 151 с.; Пищевой продукт из мидий для лечебно-профилактического применения / [Н. И. Рехина, М. В. Новикова, Т. В. Беседина и др.] // Рыбное хозяйство. — 1995. — No 4. — С. 53—56.

ГОСТ 7631–85. Рыба, морские млекопитающие, морские беспозвоночные и продукты их переработки. Правила приемки, органолептические методы оценки качества, методы отбора проб для лабораторных испытаний. — М. : Изд-во стандартов, 1985. — 24 с.

ГОСТ 7636–85. Рыба, морские млекопитающие, морские беспозвоночные и продукты их переработки. Методы анализа. — М. : Изд-во стандартов, 1985. — 138 с.

Ермаков А. И. Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков, В. В. Арасимович, Н. П. Ярош. — Л. : Агропромиздат, 1987. — 430 с.

ГОСТ 28972–91. Консервы и продукты из рыбы и нерыбных объектов промысла. Метод определения активной кислотности (рН). — М. : Изд-во стандартов, 1991. — 3 с.

Лакин Г. Ф. Биометрия / Г. Ф. Лакин. — М. : Высш. шк., 1990. — 352 с.; Статистический анализ в MS Excel. — М. : Издательский дом "Вильямс", 2004. — 448 с.; Экономико-математические модели и методы : [учеб. пособие для студ. экон. спец. БГУИР всех форм обуч.] / С. А. Поттосина, В. А. Журавлев. — Минск : БГУИР, 2003. — 94 с.

Лагунов Л. Л. ... 151 с.; Рехина Н. И. Ферментативный субстрат как основа для получения пищевого биологически активного продукта из мидий / Н. И. Рехина, М. В. Новикова ; материалы междунар. науч.-практ. конф. "Прикладная биотехнология на пороге XXI века", 13—15 апр. 1995 г. –– М. : ВНИРО. — С. 115.

Щеникова Н. В. Технология кулинарной продукции из нерыбного сырья водного происхождения / Н. В. Щеникова, И. В. Кизеветтр. — М. : ВО Агропромиздат, 1989. — 107 с.

Булгаков Н. И. Биохимия солода и пива / Н. И.Булгаков. — М. : Пищевая пром-сть, 1986. — 437 с.; Гауровитц Ф. Химия и биология белков / Ф. Гауровитц ; пер. с англ. Т. П. Курохтиной ; под ред. и с предисл. проф. С. Я. Каплянского. — М. : Изд-во иностр. лит-ры, 1953. — 436 с.; Борисочкина Л. И. Безотходная и малоотходная технология производства продукции из нерыбных объектов промысла / Л. И. Борисочкина // Рыбное хозяйство. — 1988. — 52 с. — (Серия "Обзор по информационному обеспечению общесоюзных научно-технических программ" : обзорная информ.)

Хьюз Р. Гликопротеины / Р. Хьюз ; пер. с англ. Н. Д. Габриэлян. — М. : Мир, 1985. — 140 с.

Беккер М. Е. Биотехнология / М. Е. Беккер, Г. К. Лиепиньш, Б. П. Райпулис. — М. : Агропромиздат, 1990. — 462 с.

Грачев И. М. Ферментные препараты / И. М. Грачев. — М. : Пищевая пром-сть, 1975. — 391 с.; Хиггинс Н. Биотехнология / Н. Хиггинс, Д. Бест, Д. Джонс. — М. : Мир, 1988. — 479 с.

Булгаков Н. И. ... 437 с.; Козьмина Н. П. Биохимия хлебопечения / Н. П. Козьмина. –– М. : Пищевая пром-сть, 1971. –– 147 с.

Хьюз Р. ... 140 с.

Беккер М. Е. ... 462 с.

Грачев И. М. ... 391 с.

Грачев И. М. ... 391 с. ; Хиггинс Н. ... 479 с.

Пат. 1819381 СССР, А3 МКИ А 23 J 1/04, А 23 L 1/333. Способ получения белково-углеводного мидийного концентрата / А. Г. Губанова, Г. С. Христоферзен, Л. Я. Полищук и др. — No 4876119/13 ; заявл. 23.10.90 ; опубл. 11.10.92, Бюл. No 20. — 21 с.

Битютська О. Склад і біологічні властивості харчової добавки з мідій / Ольга Битютська // Товари і ринки. — 2007. — No 2. — С. 81—92.

Сафронова Т. М. Аминосахара промысловых рыб и беспозвоночных и их роль в формировании качества продукции / Т. М. Сафронова. — М. : Пищевая пром-сть, 1980. — 109 с.

Пат. 17362 А, А 23 J1/04. Способ получения белково-углеводного мидийного концентрата / А. Г. Губанова, О. Е. Битютская, Л. А. Яшина, Л. И. Симонова. — No 96114414 ; заявл. 26.11.96 ; опубл. 31.10.97, Бюл. No 5. — 22 с.

Published

2009-01-21

How to Cite

BYTYUTSKA О. (2009). The improvement of the production technology of biological active additive made of Black Sea mussels. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 6(2), 49–61. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1730

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY