Influence of blanching parameters on color characteristic of tomatoes

Authors

  • V. POTAPOV Kharkiv State University of Food Technology and Trade
  • T. LETUTA Kharkiv State University of Food Technology and Trade
  • S. DUBININA Kharkiv State University of Food Technology and Trade

Abstract

The article researches the possibilities of use of optical methods of control to assess the color of tomatoes, processed in 0.5 – 4.0 % water solution of rosehips at different temperature of blanching. According to the results of color characteristics - spectral coefficient of reflection, tone, purity, color brightness and full color distinction – the optimal regime of tomatoes blanching was chosen.

Author Biographies

V. POTAPOV, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

doctor of technical sciences, professor

T. LETUTA, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

candidate of technical sciences, associate professor

S. DUBININA, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

lecturer

References

Заявка 2166194 Япония, МКИ С 11 В 5/00 09 К 5/24. Антиоксиданты / М. Натаке, К. Имода, Т. Ямамото (Япония). — No 63–321635 ; заявл. 20.12.88 ; опубл. 26.06.90. –– Кокай токке кохо. –– No 73. — 3 с.

Мерзаметов М. М. Изучение ингибирующего действия антиокислителей в пищевых животных жирах и маслах / М. М. Мерзаметов : материалы 4-й Всесоюзной науч.-техн. конф. ["Разработка конкурированных продуктов питания"]. — Кемерово, 1991. — С. 151—152.

Данилова Л. А. Природні антиоксиданти / Л. А. Данилова // Харчова та переробна пром-сть. — 2003. — No 3. — С. 18—19.

Демидов І. Застосування антиоксидантів визнано доцільним / І. Демидов, Л. Данилова // Харчова та переробна пром-сть. — 1996. — No 2. — С. 27.

Данилова Л. А. Антиоксиданты из растительного сырья / Л. А. Данилова : материалы междунар. науч.-техн. конф. ["Информационные технологии: наука, техника, технология, оборудование, здоровье"]. — Ч. 4. — Харьков, 1997. — C. 209—211.

Пархаєва Н. В. Дослідження антиоксидантної властивості листя вишні та чорної смородини : зб. наук. праць. –– Донецьк : Дон ДУЕТ, 2000. –– С. 175––181.

Published

2009-06-15

How to Cite

POTAPOV В., LETUTA Т., & DUBININA С. (2009). Influence of blanching parameters on color characteristic of tomatoes. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 7(1), 69–77. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1642

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY