New dessert dishes for prevention of microelements deficit

Authors

Abstract

The expediency of use of the biologically active additive "Iodineselene" (product of seaweed processing) in manufacturing of dessert dishes (on the example of chocolate mousse) is considered. The results of chemical structure research confirm the positive influence of dishes with seaweed on iodine and selene provision of organism and therefore prove the necessity of their use for prevention of microelements deficit.

Author Biographies

V. CORZUN, Institute of hygiene and medical ecology the name of A. Marzeeva AMS of Ukraine

doctor of medicine sciences, professor

I. ANTONYUK, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

References

Цимбаліста Н. В. Стан фактичного харчування населення та аліментарно-обумовлена захворюваність / Н. В. Цимбаліста, Н. В. Давиденко // Проблеми харчування. — 2008. — No 1—2. — С. 32—35.

Оберлис Д. Биологическая роль макро- и микроэлементов у человека и животных / Д. Оберлис, Б. Харланд, А. Скальный ; под ред. А. В. Скального. — СПб. : Наука, 2008. — 544 с.

Коденцова В. М. Пищевые продукты, обогащенные витаминами и минеральными веществами: их роль в обеспечении организма микронутриентами / В. М. Коденцова, О. А. Вржесинская // Вопросы питания. — 2008. — Т. 77, No 4. — С. 16—25.

Балаболкин М. И. Фундаментальная и клиническая тироидология / М. И. Балаболкин, Е. М. Клебанова, В. М. Креминская. — М. : Медицина, 2007. — 816 с.

Кравец О. М. Физиологическое значение микроэлементов для женщин репродуктивного возраста / О. М. Кравец, Т. П. Кравец // Здоровье женщины. — 2008. — No 2 (34). — С. 37—40.

Касаткина Э. П. Йоддефицитные заболевания: клиника, генез, профилактика / Э. П. Касаткина // Российский вестн. перинатологии и педиатрии. — 2005. — Т. 50, No 1. — С. 9—13.

Корзун В. Н. Проблема мікроелементозів у харчуванні населення України та шляхи її вирішення / В. Н. Корзун, І. П. Козярин, А. М. Парац и др. // Проблеми харчування. — 2007. — No 1. — С. 5—11.

Подкорытова А. В. Морские водоросли – макрофиты и травы / А. В. Подкорытова. — М. : Изд-во ВНИРО, 2005. — 175 с.

Аникина Л. В. Селен – экология, патология, коррекция / Л. В. Аникина. — Чита, 2002. — 400 с.

Christle A. A. The Determination of vitamin E in food by colorimetric and gas-liquid chromatography / A. A. Christle, A. C. Dean, B. A. Villburn // Analyst. — 1973. — Vol. 98. — P. 161—167.

ГОСТ 24556–89 (ИСО 6557–1:1986; ИСО 6557–2–84). Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения витамина С. — М. : Изд-во стандартов, 1990. — 10 с.

Пересичный М. И. Рациональное питание в условиях ионизирующей радиации / М. И. Пересичный, Т. А. Пятницкий, Д. М. Якименко. — К. : Лыбидь, 1992. — 190 с.

Published

2009-06-15

How to Cite

CORZUN В., & ANTONYUK І. (2009). New dessert dishes for prevention of microelements deficit. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 7(1), 51–57. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1639

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE HEALTHY FOOD-STUFFS