Probiotic activity of natural polysaccharides sources

Authors

  • B. HOLUB Kyiv National University of Trade and Economics
  • S. DANYLENKO Technological Institute of Milk and Meat of Academy of Agrarian Science of Ukraine
  • A. RUDAVSKA Kyiv National University of Trade and Economics

Abstract

The article provides the results of experimental research of probiotic activity of Ukrainian and foreign food raw materials available on the domestic market. There is shown considerable bifidogenic effect of natural extracts with fructan and moderate but stable bifidogenic effect of raw materials with glucan. The bifidogenic effect of natural raw-material with alginates was not observed.

Author Biographies

B. HOLUB, Kyiv National University of Trade and Economics

candidate of technical sciences, associate professor

S. DANYLENKO, Technological Institute of Milk and Meat of Academy of Agrarian Science of Ukraine

candidate of technical sciences, Senior Research Scientist

A. RUDAVSKA, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of agricultural science, professor

References

Handbook of prebiotics / [ed. Glenn R. Gibson, Marcel R. Roberfroid]. — Boca Raton ; London ; New York : CRC Press, 2008. — 504 p.

The effect of prebiotics on production of antimicrobial compounds, resistance to growth at low pH and in the presence of bile, and adhesion of probiotic cells to intestinal mucus / M. Brink, S.D. Todorov, J.H. Martin [et al.] // Journal of Applied Microbiology. — 2008. — Vol. 4, N 100. — P. 813—820.

Growth and acidification performance of probiotics in pure culture and coculture with Streptococcus thermophilus: The effect of inulin / R. P. De Souza Oliveira, P. Perego, A. Converti [et al.] // Food Science and Technology. — 2009. — Vol. 42, N 5. — P. 1015—1021.

Голуб Б. О. Біфідогенні властивості цикорію (Cichorium intybus) / Б. О. Голуб, С. Г. Даниленко, Г. Б. Рудавська // Товари і ринки. — 2008. — No 2. — С. 40—48.

Culture-independent microbial community analysis reveals that inulin in the diet primarily affects previously unknown bacteria in the mouse cecum / J. H. Apajalahti, H. Kettunen, A. Kettunen [et al.] // Applied and Environmental Microbiology. — 2002. — Vol. 68, N 10. — P. 4986—4995.

A comparative in vitro evaluation of the fermantation properties of prebiotic oligosaccharides / C.E. Rycroft, M.R. Jones, G.R. Gibson [et al.] // Journal of Applied Microbiology. — 2001. — Vol. 91, N 5. — P. 878—887.

Roberfroid M. Inulin-Type Fructans: Functional Food Ingredients / Marcel Roberfroid. — Boca Raton ; London ; New York : CRC Press, 2005. — 402 p.

Venugopal V. Marine Products for Healthcare: Functional and Bioactive Nutraceuticals Compounds from the Ocean / Vazhiyil Venugopal. — Boca Raton ; London ; New York : CRC Press, 2009. — 528 p.

Grabitske H. A. Low-Digestible Carbohydrates in Practice / Hollie A. Grabitske, Joanne L. Slavin // Journal of the American Dietetic Association. — 2008. — Vol. 108, N 10. — P. 1677—1681.

Gudiel-Urbano М. Effect of edible seaweeds (Undaria pinnatifida and Porphyra ternera) on the metabolic activities of intestinal microflora in rats / Montserrat Gudiel-Urbano, Isabel Goñi // Nutrition Research. — 2002. — Vol. 22, N 3. — P. 323—331.

МВК 10.10.2.2.–119–2005. Визначення кількості біфідобактерій у кисломолочних продуктах : метод. вказівки. — К. : Держ. сан.-епід. служба України ; МОЗ України, 2005.

Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Готування досліджуваних проб, вихідної суспензії та десятикратних розведень для мікробіологічного досліджування. Частина 1 . Загальні правила готування вихідної суспензії та десятикратних розведень (ISO 6887-1:1999, ІDT) : ДСТУ ISO 6887-1:2003. — [Чинний від 2004—01—10]. — К. : Держспоживстандарт України, 2005. — 10 с. (Національний стандарт України).

Молоко і молочні продукти. Визначення кількості мікроорганізмів. Метод підраховування колоній за температури 30 оC (ІDF 100B:1991) ДСТУ IDF 100B:2003. — [Чинний від 2005—01—01]. К. : Держспоживстандарт України, 2005. — 10 с. (Національний стандарт України).

Ганина В. И. Кисломолочный синбиотический напиток / В. И. Ганина, Л. В. Калинина, Е. Н. Терешина [и др.] // Молочная пром-сть. — 2008. — No 10. — С. 85.

Пирог Т. П. Загальна мікробіологія : [підручник] / Тетяна Павлівна Пирог. — К. : НУХТ, 2004. — 471с.

Published

2009-06-15

How to Cite

HOLUB Б., DANYLENKO С., & RUDAVSKA Г. (2009). Probiotic activity of natural polysaccharides sources. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 7(1), 21–27. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1634

Issue

Section

INNOVATION TECHNOLOGIES OF THE HEALTHY FOOD-STUFFS