Effect of hydrothermal processing on the biological value of grain French beans

Authors

  • Valentyna ZHUK Poltava University of Consumer Cooperation of Ukraine
  • Lilia BALIA Poltava University of Consumer Cooperation of Ukraine

Abstract

The article provides the results of experimental studies of effects of hydrothermal treatment on the biological value of grain beans of botanical varieties Mavka, Evrika, Shchedraya: the content of protein and essential amino-acids, vitamins, ash, and mineral elements. Reducing the number of biologically active substances is not an obstacle for the production of canned beans.

Author Biographies

Valentyna ZHUK, Poltava University of Consumer Cooperation of Ukraine

candidate of technical sciences, professor

Lilia BALIA, Poltava University of Consumer Cooperation of Ukraine

postgraduate

References

Химический состав пищевых продуктов. Справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов / под ред. И. М. Скурихина, М. Н. Волгарева. — Кн. 1. — М. : Агропромиздат, 1987. — 224 с.

Микронутриенты в питании здорового и больного человека / В. А. Тутельян, В. Б. Спиричев, Б. П. Суханов, В. А. Кудашева. — М. : Колос, 2002. — 424 с.

The domestic processing of the common bean resulted in a reduction in the phytates and tannins antinutritional factors, in the starch content and in the raffinose, stachiose and verbascose flatulence factors / A. C. de Olivera, K. S. Quciroz, E. Helbig et al // Arch. Latinoam. Nutr. — 2001. — V. 51. — N 3. — P. 276—283.

ГОСТ 26889–86. Продукты пищевые и вкусовые. Общие указания по определению азота методом Кьельдаля. — М. : Изд-во стандартов, 1986. — 8 с.

Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков, В. В. Арасимович, Н. П. Ярош и др. ; под. ред. А. И. Ермакова. — [3-е изд., перераб. и доп.]. — Л. : Агропромиздат, 1987. — 430 с.

ГОСТ 25555.4–91. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения золы и щелочности общей и водорастворимой золы. — М. : Изд-во стандартов, 1992. — 6 с.

Reshetnyak M. V. Roentgen fluorescent analysis of multicomponent systems compositions / M. V. Reshetnyak, I. F. Michaylov // Functional materials. — 2000. — Vol. 7. — N 2. — P. 311—314.

Казаков Е. Д. Биохимия зерна и продуктов его переработки / Е. Д. Казаков, В. Л. Кретович. — М. : Агропромиздат, 1989. — 368 с.

Химический состав пищевых продуктов ; под. ред. И. М. Скурихина, М. Н. Волгарева. — Кн. 2. — М. : Агропромиздат, 1987. — 360 с.

Published

2010-06-04

How to Cite

ZHUK В., & BALIA Л. (2010). Effect of hydrothermal processing on the biological value of grain French beans. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 9(1), 116–120. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1534

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY