Safety management of broilers meat based on the principles of HACCP

Authors

  • Valentyna MALYHYNA Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky

Keywords:

broilers meat, HACCP, quality, safety, analysis, risk, factors, Critical Control Points

Abstract

Reccomendations on introduction safety management scheme in accordance to the principles of HACCP for enterprises specializing on production of cooled poultry meat have been offered. Taking into account operational experience of Muronivka chicken farm by example of conditional enterprise producing broilers meat exceptionally with purpose to illustrate the possible algorithm of determination of critical points of control on a stage of cooling was proposed.

Author Biography

Valentyna MALYHYNA, Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky

doctor of economics sciences, professor

References

Зниження вмісту патогенних мікроорганізмів. Системи аналізу ризиків і визначення критичних контрольних точок (НАССР) / Кодекс федеральних розпоряджень (CFR) Департаменту сільського госп-ва США // Офіц. пер. 9-го вид. Федерального реєстру. — М. : Рос. представництво США з експорту свійської птиці та яєць, 2004.

HACCP: Hazart Analysis and Critical Point. Training Curriculum ; 4th ed. — Gainesville, Florida USA : Publication SGR120, 2001. — 278 p.

Миронюк Г. Посібник для малих та середніх підприємств молокопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції ХАССП / Г. Миронюк, О. Дорофєєва, Г. Василенко. — К. : Проект USA ID, 2008. — 131 с.

Generic HACCP Model for Meat and Poultry Products with Secondary Inhibitors, not shelf stable. — Way of access : http://www.fsis.usda.gov/index.htm. 25.11.2009.

Development and implementation of HACCP system in JÓZSEFMAJOR experimental and demonstrations farm, a dairy farm for fresh milk / [Vágány J., Dunay A., Székely C., Pető I.]. — Way of access : http://www. miau.gau.hu/miau/64/jozsefmajor.doc [12.09.2011].

Про безпечність та якість харчових продуктів : Закон України No 771/97-вр (2973-17) за станом останньої редакції від 30.05.2011. — Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80/page 09.10.2011.

Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ISO 22000:2005, IDT): ДСТУ ISO 22000–2007. — [Чинний від 2007—04—02]. — К. : Держспоживстандарт України, 2007. — 39 с.

Published

2012-06-01

How to Cite

MALYHYNA В. (2012). Safety management of broilers meat based on the principles of HACCP. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 13(1), 177–185. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1427

Issue

Section

PROBLEMS OF GOOD SAFETY