Сhange of berries morphological structure depending on pretreatment

Authors

  • Andriy ODARCHENKO Kharkiv State University of Food Technology and Trade

Keywords:

retreatment of raw materials, frosting of berries, solution of sodium carbo xymethyl cellulose, anatomical structure

Abstract

The effect of pre-treatment process (partial dehydration, treatment with a solution Na-CMC) and low temperature refrigeration storage of strawberries, raspberries, gooseberries and currant on the change in their morphological structure has been studied as one of the main indicators of the quality of frozen plant raw materials.

Author Biography

Andriy ODARCHENKO, Kharkiv State University of Food Technology and Trade

candidate of technical sciences, associate professor

References

Постольски Я. Замораживание пищевых продуктов / Я. Постольски, З. Груда ; пер. с польск. Ю. Ф. Заяса, И. Е. Фельдман. — М. : Пищевая пром-сть, 1978. — 608 с.

Рязанова О. А. Изучение качества ягод при различных температурах / О. А. Рязанова, Г. Д. Антонов // Продукты питания и рациональное использование сырьевых ресурсов : сб. науч. тр. — КемТИПП, 2001. — Вып. 3. — С. 102—104.

Чижов Г. Б. Формирование кристаллов льда в пищевых продуктах при их замораживании / Г. Б. Чижов, О. А. Цуранов. — М. : ЦНИИТЭИмясомолпром, 1970. — 16 с.

Алмаши Э. Быстрое замораживание пищевых продуктов / Э. Алмаши, Л. Эрдели, Т. Шарой. — М. : Легкая и пищевая пром-сть, 1981. — 407 с.

Грубы Я. Производство замороженных продуктов / Я. Грубы. — М. : Агропромиздат, 1990. — 336 с.

Пат. 13953 Україна, МПК А/23 L 1/00. Пристрій для визначення кількості вільної та зв’язаної вологи при температурах, близьких до температури рідкого азоту / Одарченко А. М., Одарченко Д. М., Погожих М. І. — No 200511091 ; заявл. 23.11.2005 ; опубл. 17.04.2006, Бюл. No 4.

Коренман И. М. Фотометрические методы определения. Анализ органических соединений / И. М. Коренман. — М. : Изд-во "Химия", 1975. — 258 с.

Константинова-Шезлингер М. А. Люминесцентный анализ / М. А. Константинова-Шезлингер. — М. : Гос. изд-во физ.-мат. лит., 1961. — 401 с.

Брайон О. В. Флуоресцентна мікроскопія рослинних тканин і клітин. — К. : Вид. об'єдн. "Вища шк.", 1973. — 143 с.

Published

2012-06-01

How to Cite

ODARCHENKO А. (2012). Сhange of berries morphological structure depending on pretreatment. "INTERNATIONAL·SCIENTIFIC-·PRACTICAL·JOURNAL·COMMODITIES·AND·MARKETS", 13(1), 117–122. etrieved from https://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1415

Issue

Section

RESEARCHES OF FOODSTUFF’S QUALITY